Vrei să afli totul despre un joc jenga 2025 și regulile jocului Jenga? Te invităm să citești acest articol informativ despre joc de societate jenga 2025 și să descoperi cele mai importante și interesante detalii despre jenga joc. Am pregătit un articol care îți va oferi cele mai importante reguli jenga 2025, detalii și aspecte esențiale, pentru ca tu să poți juca în voie!
Număr de jucători | 2-10 jucători |
Durată joc | 5-20 de minute |
Vârstă minimă | 6+ |
Dificultate | medie |
Aruncă un ochi și peste pagina noastră despre remi online pentru a afla toate detaliile importante despre acest joc de societate distractiv!
Vezi și care sunt cele mai noi case de pariuri din România, mai ales dacă ești gata să profiți de unele dintre cele mai bune oferte din mediul online! De asemenea, te mai poți bucura și de oferte bonus fara rulaj din pagina noastră dedicată!
Dacă te afli la o petrecere cu prietenii, sau ai nevoie de o modalitate de a te distra cu familia și persoanele apropiate, atunci poți încerca joc de societate Jenga 2025.
Avem de-a face cu un joc interactiv, de tip puzzle, care are la bază un turn format din 54 blocuri fabricate în general din lemn. Joc Jenga 2025 este unul dintre cele mai amuzante pe care le poți încerca.
Jenga turnul instabil este construit din 18 etaje, iar fiecare etaj este format din câte trei blocuri. Ideea de bază la Jenga joc este ca fiecare jucător să extragă câte un bloc și să-l așeze în partea superioară.
Scopul la joc Jenga 2025 este ca un jucător să destabilizeze turnul, astfel încât acesta să se dărâme la următorul jucător. Mai multe informații legate de reguli joc Jenga, vei găsi în rândurile care urmează.
Joc Jenga 2025 este extrem de popular în întreaga lume, iar acest lucru se datorează faptului că poate fi jucat absolut oriunde, de aproape oricine. Din acest punct de vedere nu trebuie să respecți prea multe reguli joc Jenga. Nu este nevoie de multă comunicare între jucători, regulile jocului Jenga fiind foarte simple. Practic, Jenga 2025 se poate juca de către persoane care vorbesc limbi diferite, ajutând astfel și la capitolul interacțiune socială.
Citește și despre cum se joacă Dixit și cum se joacă Țintar, dacă ești pasionat de astfel de jocuri. Îți punem la dispoziție și un ghid dedicat despre cum se joacă Remi, pe care nu vrei să-l ratezi!
Regulile jocului de Jenga sunt relativ simple. După cum am menționat mai sus, din cele 54 de blocuri se formează 18 etaje. Cuburile se așează câte trei, lipite și paralele, în plan vertical. Etajul superior va avea cuburile plasate în sensul opus, astfel realizând o formă „croșetată”. Durata pregătirii jocului nu ar trebui să depășească două minute.
Un joc Jenga va fi început chiar de persoana care a construit turnul. Aceasta trebuie să mute un singur bloc din lemn de la absolut orice etaj, cu excepția celui de sus, iar apoi să-l plaseze în partea superioară. Imediat după, următorul jucător va continua activitatea pentru a încerca să câștige Jenga joc. După cum observi, aceste reguli Jenga 2025 sunt foarte ușor de respectat.
Jucătorii pot folosi orice mână își doresc pentru a muta blocurile, însă este obligatoriu ca în timpul operațiunii doar cea aleasă să atingă cubul propus pentru mutare. În aceeași ordine de idei, niciun jucător nu are voie să țină Jenga turnul instabil pentru a împiedica căderea acestuia. Acestea sunt principalele reguli joc Jenga 2025.
Deși la început jocul de Jenga va fi ușor, turnul fiind bineînțeles stabil, scopul final este ca jucătorii să-l destabilizeze cât de mult cu putință, fără să-l dărâme în timpul turei lor. Astfel șansele ca Jenga turnul instabil 2025 să cadă sunt crescute atunci când următorul jucător va dori să atingă un cub.
Jucătorul care pierde jocul de Jenga este acela care dărâmă turnul în momentul în care încearcă să scoată un cub sau când îl plasează în partea de sus. Câștigătorul este cel care a efectuat mutarea anterioară și a respectat regulile jocului Jenga 2025.
Așadar, putem spune că nu avem de-a face cu reguli Jenga de o dificultate foarte mare. Totul se bazează pe dexteritate, răbdare și multă atenție.
Am pregătit pentru tine un articol dedicat idei jocuri cu cărți în 2025 pe care nu trebuie să-l ratezi! De asemenea, consultă și ghidul nostru despre cum se joacă Scrabble!
Deși joc Jenga 2025 este la bază de un singur fel, adică cel despre care am vorbit până acum, trebuie să știi că pe piață vei găsi totuși mai multe tipuri de joc Jenga, create de către diferiți producători de jocuri de societate.
Spre exemplu, există jocul de Jenga în variantă supradimensionată, în care cubururile pot avea chiar și câteva zeci de centimetri în lungime.
Bineînțeles că vei găsi și jocul de Jenga al cărui design este inspirat din filme sau animații, iar aici vorbim despre modelul cuburilor din lemn.
Un alt exemplu relevant este un Jenga joc 2025 care se joacă cu ajutorul unui pistol special creat pentru îndepărtarea cuburilor. Pentru copii au fost create tipuri de Jenga educaționale, interactive și mai ușor de jucat. Și aceste variante se supun unor reguli joc Jenga.
Jenga de tip tetris este un alt tip destul de interesant, deoarece cuburile nu mai au forma clasică, ci pot arăta exact ca în cunoscutul joc de calculator. Regulile jocului Jenga de tip tetris nu sunt cu mult modificate față de versiunea originală.
Totuși, probabil cel mai interesant tip de joc Jenga este acela care se joacă sub cronometru. Întreg turnul este plasat pe un dispozitiv care se declanșează la o anumită perioadă de timp și îl dărâmă. Astfel, presiunea asupra jucătorilor este mult mai mare, iar jocul mult mai amuzant.
Dacă te pasionează Jenga, s-ar putea să vrei să știi și cum se joacă Monopoly, cum se joacă Nu te supăra frate sau cum joci Canastă.
Jocul de Jenga a fost creat de designerul britanic Leslie Scott în anul 1983, pe baza unui joc pe care aceasta îl juca în familie, tocmai în anii 1970. Jocul de la care s-a inspirat a fost achiziționat din statul Ghana, acolo unde Leslie a ajuns chiar să locuiască. Numele de „Jenga” nu este inventat sau pur întâmplător. Acesta este derivat din „kujenga”, cuvânt din limba swahili care înseamnă „a construi”.
Dacă la început Leslie a vândut jocul sub propria companie, în 1984 aceasta a fost contactată de Robert Grebler, un antreprenor care și-a arătat interesul pentru a fabrica și comercializa jocul în Canada, iar apoi în Statele Unite. Peste câteva luni, Leslie i-a dat dreptul lui Grebler pentru a comercializa jocul la nivel mondial.
Spre finele anilor 1980, Irwin Toy, compania care avea să primească drepturile Jenga joc, a licențiat jocul către un alt producător din SUA. Cea din urmă a fost cumpărată de către Hasbro, compania care a devenit licențiată în majoritatea țărilor din întreaga lume pentru a vinde jocul, lucru care se întâmplă chiar și în prezent! Așadar, discutăm despre un joc cu o istorie completă de aproximativ 50 de ani.
Pe lângă faptul că Jenga este un joc distractiv și interactiv, acesta oferă multe beneficii jucătorilor, indiferent de vârsta lor. Vom discuta despre astfel de informații cu privire la Jenga joc de societate și alte reguli Jenga în cele ce urmează.
Spre exemplu, Jenga ajută la îmbunătățirea coordonării manuale, dar și a coordonării mână-privire. În plus, s-a constatat că acesta poate aduce beneficii în ceea ce privește capacitatea de a rezolva diferite probleme. Jenga joc ajută chiar și la relaxare, dezvoltarea răbdării și este un bun joc pentru a crea relații de prietenie și de comunicare. Aceste beneficii sunt ideale atât pentru adulți, dar mai ales pentru cei mici. Este genul de joc care poate ajuta foarte mult la o mai bună dezvoltare a acestora.
Cu ajutorul jocului de Jenga se pot preda și conceptele de inginerie structurală, conform unor studii. Cu toate că vorbim despre un joc foarte simplu la bază, el ajută pentru înțelegerea forțelor exercitate de cutremure, forța de rotație, fundația clădirilor și multe alte aspecte.
S-ar putea să te intereseze și cum se joacă Table ori cum se joacă Domino, sau chiar cum se joacă Macao, deci nu ezita să consulți articolele noastre.
O altă informație interesantă este legată de faptul că blocurile din lemn care formează turnul de Jenga nu sunt 100% identice. Acest lucru a fost intenționat realizat, pentru a putea crea un ușor dezechilibru în timpul construirii turnuluii.
La început, Jenga avea nu mai puțin de 48 blocuri din lemn. Mai târziu, creatoarea acestuia a decis să schimbe numărul la 54, cel actual. Când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru, ea a răspuns că nu știe motivul, însă a precizat că era convinsă că va funcționa.
În ciuda așteptărilor, Jenga poate fi considerat și un joc în care pot fi implicate strategii pentru a câștiga. Spre exemplu, jucătorii se pot șicana între ei sau pot glumi pe seama instabilității turnului, astfel ca la mutarea oponenților, ei să fie mai puțin concentrați.
Există un joc foarte similar celui de Jenga, denumit Ta-Ka-Radi. El este considerat cel original când vine vorba despre jocuri bazate pe turnuri din lemn. Acesta folosește 50 de blocuri.
În 1985 a fost realizat cel mai înalt turn de Jenga, creat dintr-o structură de 40 nivele, cu câte 3 blocuri din lemn pe fiecare. Structura a devenit instabilă abia la etajul 41, acolo unde au putut fi plasate doar 2 blocuri. De atunci, compania care produce jocul a comunicat faptul că este în căutarea unei persoane care să reușească să bată acest record.
Totuși, în anul 2019 o persoană din Arizona a reușit să adauge 353 de blocuri Jenga pe un singur bloc vertical. Această realizare l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor.
În concluzie, Jenga turnul instabil 2025, așa cum i se mai spune, este un joc pe care trebuie să-l încerci. Este ideal pentru petreceri, dar și pentru serile liniștite pe care le petreci alături de prietenii sau familia ta. Jenga este un joc care te va ajuta să-ți îmbunătățești răbdarea, dar și multe alte aptitudini pe care poate nici nu știi că le deții. Jenga este perfect și pentru copii, deoarece aceștia sunt mult mai receptivi la stimulii jocului, ce au ca rol educarea și buna lor dezvoltare fizică și psihică.
Este interesant și:
Jocul de Jenga are în componența lui 54 de piese. Acestea sunt de forma unor blocuri dreptunghiulare, fabricate, în general, din lemn.
Joc de societate Jenga se joacă formând 18 etaje, cu ajutorul celor 54 de blocuri. Acestea sunt așezate câte 3 pe fiecare etaj, fiind „croșetate”. Fiecare jucător va extrage câte un bloc, cu scopul de a destabiliza turnul, fără să îl dărâme. Jucătorul care dărâmă turnul în timpul mutării lui, va fi cel care pierde.
Joc Jenga a fost inventat în anul 1983, de către designerul de origine britanică Leslie Scott, fiind inspirat dintr-un joc ce datează tocmai din anii 1970.
Jenga poate fi jucat de până la 10 persoane. Numărul minim de jucători este de 2, iar cel recomandat de către specialiștii și iubitorii jocului este de 8.
Dacă vrei să câștigi la Jenga, asigură-te că în timpul mutării destabilizezi suficient de mult turnul de blocuri, astfel încât acesta să se dărâme la următorii jucători. Așadar, îți recomandăm să ai multă răbdare și să joci cu precizie.
Jocul de Jenga a apărut prima dată în Marea Britanie, însă a devenit cunoscut în Canada, apoi în Statele Unite, după ce un faimos producător de jocuri a ales să îl comercializeze la nivel global.
Jocul de Jenga este câștigat de ultimul jucător care reușește să mute unul dintre blocurile din lemn, fără să dărâme turnul.