...
cum joci popa prostu

Cum joci Popa Prostu 2024?

Oricui i se face dor de copilărie din când în când. Cel mai adesea, oamenii asociază copilăria cu diverse mâncăruri, mirosuri, dar și cu foarte multe jocuri. Fiecare generație are propriile jocuri care le-au făcut copilăria fericită – de la jocuri practicate afară, în curtea casei sau în spatele blocului, până la jocuri care de obicei aveau loc în casă.

Printre acestea din urmă se numără și jocul Popa Prostu, un joc de cărți bine cunoscut de toate vârstele. Poate mulți dintre voi l-ați jucat și la vârsta adultă nu doar atunci când erați copii.

Dacă nu ați făcut-o încă sau dacă nu ați auzit despre acest joc, din articolul de mai jos veți afla tot ce trebuie să știți despre acest joc de cărți Popa Prostu și regulament Popa Prostu.

Număr jucătoriminim 2 jucători
Durată joc
Vârstă minimă
Dificultateușoară

Dă drumul la distracție și încearcă remi online cu ajutorul paginii noastre dedicate!

Pe scurt, jocul Popa Prostu are următorul scop: să formezi o combinație de patru cărți de același fel, iar jucătorul care rămâne cu cartea popa în mână este cel care pierde jocul, adică Popa Prostu. De obicei, setul de reguli Popa Prostu cuprinde și pedepse pentru jucătorul care a pierdut.

Acesta este unul dintre cele mai simple jocuri de cărți. Regulile sunt puține și ușor de înțeles. Este foarte amuzant, mai ales dacă cei care participă la joc sunt de acord și cu includerea pedepselor. Acestea sporesc hazul partidei de cărți.

Popa Prostu joc de cărți se poate juca acasă cu familia sau cu prietenii, se poate juca într-o excursie cu prietenii sau colegii. Poate fi jucat atât de copii cât și de adulți, fiind un joc care crește competitivitatea.

Îți recomandăm și articolele noastre dedicat din seria „Cum se joacă” pentru Jenga joc, Dixit sau Țintar! De asemenea, mai mai pregătit și un ghid dedicat despre cum se joacă Remi peste care ar trebui să arunci un ochi!

Cum se joacă Popa Prostu 2024

După cum ai aflat din rândurile de mai sus, Popa Prostu joc de cărți este simplu de jucat, cu un regulament pe înțelesul tuturor. Acum este momentul să afli cum joci Popa Prostu.

Ai nevoie de cărți de joc, puțină atenție și minim un partener de joc. După ce aceste condiții au fost îndeplinite, se stabilește care carte ține loc de Popă, adică acea carte cu care va rămâne în mână jucătorul învins (Popa Prostu). Apoi, se aleg seturi de numere dintr-un pachet de cărți în funcție de numărul de jucători care participă la jocul Popa Prostu. De exemplu, dacă sunteți trei jucători puteți alege setul de cărți as, dame și valeți.

Trebuie precizat că acea carte care ține loc de Popă este în plus peste setul de cărți ales în funcție de numărul de participanți. Mai clar spus, dacă ați ales un set de as, dame și valeți pentru trei jucători, Popa Prostu poate fi oricare carte în afară de as, dame și valeți.

Se ține cont de un regulament Popa Prostu universal valabil care cuprinde următorii pași:

  1. Se amestecă bine cărțile.
  2. Unul dintre jucători (de regulă cel care le-a amestecat) împarte cărțile în mod egal, atât pentru el cât și pentru ceilalți participanți, în funcție de numărul de jucători. Se împart câte patru cărți pentru fiecare, iar ultima persoană la rând primește cinci cărți. Potrivit setului de reguli Popa Prostu, este foarte important ca jucătorii să nu își arate cărțile între ei, altfel hazul jocului scade.
  3. Pe principiul, ultimul va fi cel dintâi, jucătorul care a primit cinci cărți este primul care dă jos o carte. Acea carte trebuie neapărat pusă cu fața în jos, pentru ca ceilalți jucători să nu știe ce simbol are cartea care este destinată următorului jucător. Nimeni nu trebuie să știe ce carte este pusă jos și ce carte este luată. Participantul căruia i-a fost destinată cartea, o va lua, se va uita rapid la ea și va pune altă carte jos pentru următorul jucător.
  4. Acest ritm de joc continuă până când unul dintre participanți reușește să obțină primul setul de patru cărți de același fel. În momentul în care a reușit acest lucru, va pune cărțile jos pentru a le vedea și ceilalți jucători.
  5. Jucătorul care rămâne în mână cu cartea Popa Prostu este declarat învins al partidei Popa Prostu joc de cărți și va primi o pedeapsă.

Acum ai aflat cum se joacă Popa Prostu, dar mai ai nevoie de câteva ponturi pentru a fi sigur că te numeri printre câștigători și nu printre cei care primesc pedepse. De exemplu, dacă ai mână doi ași și trei valeți, vei pune jos atunci când vine rândul tău un as pentru că mai degrabă vei forma patru valeți decât patru ași.

Un alt pont de care trebuie să ții cont la acest joc de cărți Popa Prostu este următorul: dacă ești ghinionistul care are în mână cartea Popa Prostu trebuie să scapi de ea cât mai repede pentru că nu știi niciodată când unul dintre partenerii de joc reușește să formeze primul cele patru cărți de același fel și tu vei rămâne Popa Prostu și vei fi pedepsit. Trebuie să fii pe fază și să ai viteză de reacție pentru a nu rămâne în mână cu acea carte pe care nimeni nu o dorește.

În cazul în care te-ai întrebat dacă sunt mai multe feluri de joc de cărți Popa Prostu, ei bine există un singur fel de joc care respectă acel regulament Popa Prostu explicat anterior. Desigur, pot fi alese seturile de cărți dorite și pedepse pe măsura imaginației fiecăruia. Dacă la joc participă copii de vârstă mică este indicat să fie alese cărți cu imagini cât mai sugestive, cum ar fi damele sau valeții. Astfel, ei pot reține ușor imaginile și le este mai simplu să formeze seturile de patru cărți de același fel.

De asemenea, îți mai punem la dispoziție și articolele noastre despre cum se joacă Canastă joc, Monopoly sau Nu te supăra frate!

Istorie joc cărți Popa Prostu

Acum că ai aflat cum se joacă Popa Prostu, poate te întrebi cine a inventat acest joc și de ce se numește Popa Prostu. Din păcate, nu există surse istorice care să plaseze acest joc într-o anumită perioadă de timp și să îl atribuie unui anumit „inventator”. Ceea ce se știe sigur este că jocurile cu cărți au fost inventate de chinezi, aproximativ în secolul al IX-lea în timpul Dinastiei Tang.

Cărțile chinezilor antici au fost împărțite în patru categorii care corespundeau cu o anumită valoare de bani în numerar – monede mărunte, grămezi de monede, sute de monede și mii de monede. Nu se cunosc multe detalii, dar se crede ca jocurile se bazau pe pariuri, iar cărțile reprezentau și miza și echivalentul în numerar.

Mai târziu cărțile de joc au ajuns în Egipt și apoi în India. Mai târziu, în secolul al XIV-lea, cărțile de joc au ajuns și în Europa, mai exact în Italia, Franța, Spania și Portugalia. Rapid, popularitatea lor a crescut. Iar în zilele noastre există o adevărată industrie a jocurilor de noroc și, implicit, a jocurilor cu cărți din care face parte și jocul Popa Prostu, îndrăgit atât de copii cât și de adulți.

În timpurile străvechi, jocul de cărți nu a fost pentru oamenii obișnuiți, ci numai pentru cei din păturile sociale înalte. De aici deducem că oamenii secolului XXI sunt privilegiați pentru că pot juca diferite jocuri de noroc atât în casino-uri reale cât și online, datorită tehnologiei care a evoluat extrem de mult în ultimii ani.

Vezi și ghidurile noastre dedicate cum se joacă Table joc, Rentz, Macao online sau chiar Domino!

Alte detalii despre Popa Prostu joc de cărți

Etapa pedepselor este poate cea mai amuzantă fază a jocului Popa Prostu, tocmai de aceea pentru a nu se simți nimeni stânjenit, înainte de debutul partidei este indicat să se discute setul de pedepse pentru a se simți toată lumea confortabil, scopul jocului fiind distracția. Pedepsele pot fi scrise pe bilețele, iar la final, „fericitul” învins va extrage un bilet „câștigător”.

De asemenea, pentru a nu exista trișori și pentru menținerea corectitudinii este indicat ca fiecare jucător, atunci când îi vine rândul, să plaseze cărțile cu fața în jos. Respectarea setului de reguli Popa Prostu înseamnă și să nu te uiți la cărțile celorlalți colegi de joc.

Tot pentru a se simți toată lumea confortabil, este bine să stabiliți împreună care carte va fi Popa Prostu. Astfel, toată lumea va ști care carte trebuie evitată.

Concluzie

Așadar, dacă ai nevoie de puțină distracție într-o zi plină de plictiseală, jocul Popa Prostu poate fi o variantă foarte bună de alungare a plictiselii. Regulile de joc sunt simple, ușor de înțeles de oricine, iar la final doza de haz este adusă de pedepse.

Ai nevoie doar de un set de cărți și de minim o persoană cu care să joci. Cu cât sunt mai multe persoane implicate în joc și cu cât imaginația pentru pedepse este mai bogată cu atât crește și gradul de distracție.

Autor

Mara Ivan

Editor Senior