istoria jocului de bingo

Istoria Jocului de Bingo

Jocul de Bingo este cel mai distractiv dintre toate jocurile de noroc. Formatul abordabil, regulile simple, dar mai ales starea de entuziasm care se crează în timpul jocului, îi crește popularitatea.

Bingo mai are un avantaj, distracția este asigurată la orice vârstă! În ziua de astăzi jocul îl găsești oriunde: online, la cazinouri, cluburi, în resorturi de vacanță, parcuri de distracție, etc. Însă, la începuturile lui, Bingo nici măcar nu avea același nume. Află din acest articol care este istoria jocului de bingo.

Bingo este un joc derivat din loto, transformat în joc de societate

Jocul de bingo a avut de-a lungul timpului o serie de denumiri, în funcție de forma pe care o avea. El a avut și denumirea de loto, datorită formatului similar, și a regulilor similare de joc. Istoria jocului de bingo începe cu prima sa denumire care datează din 1778. Un joc pentru copii popular în Europa, dar este puțin probabil ca denumirea jocului să fi rămas din acea perioadă. Denumirea oficială o va primi de la Edwin S. Lowe, în 1930. 

Dar jocul de astăzi are un strămoș cu formă și reguli similare într-un joc de noroc numit loto care se juca în Italia, în jurul anului 1530. Aceasta era o formă rudimentară, îmbunătățită ulterior în Franța secolului al XVIII-lea.

Atunci au fost adăugate cărți de joc, jetoane și se strigau numerele extrase. În secolul al XIX-lea, jocul de loto a fost transformat și jucat pe scară largă în Germania. Jocul era folosit în scop educativ pentru a învăța copiii ortografia, numele animalelor și tabelele de înmulțire.

Au existat tot felul variante ale jocului, înainte de a fi comercializat ca Bingo

În America, inițial jocul de bingo s-a jucat sub forma keno sau kino. Singura formă de joc permisă la început a fost în serviciile armate britanice. Jocul este numit Tombola Royal Navy în anul 1880. Armata terestră avea un joc similar în anul 1900, numit Housy-housy. Istoria jocului de bingo ne aduce la cunoștință și alte nume americane – beano, lucky, radio și fortune.

La începutul anilor 1920, Hugh J. Ward a creat și standardizat jocul la carnavalurile Pittsburgh și Pennsylvania. El a fost protejat de drepturile de autor și a publicat o carte de reguli în 1933. Însă jocul avea o formă asemănătoare celui de azi. Se pare că se striga inclusiv Bingo! Termenul era preluat din argoul britanic al vameșilor, care strigau ”Bingo!” atunci când căutau ceva și reușeau să găsească.

În perioada Recesiunii din America, o variantă, adesea numită screeno, se juca în cinematografe, o seară pe săptămână, numită noaptea bancară. Atunci clienții primeau cartoane de bingo gratuite împreună cu biletul de intrare. Premiile s-au ridicat la sute de dolari în bani sau premii.

Părintele Bingo a rămas oficial Erwin S. Lowe

Brevetul pentru un designul modern al biletelor de bingo a fost acordat lui Erwin S. Lowe, în 1942. Acesta a fost un vânzător, antreprenor de jocuri și dezvoltator imobiliar din SUA. În decembrie 1929, timp ce se afla la un carnaval lângă Atlanta, acesta a văzut oamenii foarte antrenați în jocul „Beano” urmând regulile lui Ward.

Jocul folosea fasole uscată, o ștampilă de cauciuc și foi de carton. Lowe a preluat această variantă rudimentară și a prezentat jocul prietenilor din New York. Jocul a avut priză, așa că Lowe l-a produs pentru comercializare pe scară largă. Jocul avea două versiuni, un set de 12 cărți pentru 1,00 USD și un set de 2,00 USD cu 24 de cărți. În anii 1940, jocul de Bingo era cumpărat în toată America.

Află și care este istoria jocului de loto din articolul nostru dedicat!

Concluzie

Jocul de Bingo s-a jucat oriunde, de la biserici la cluburi, târguri și hoteluri, însă cea mai frumoasă experiență este cea din cazinouri. Formatul din cazinouri este mai apreciat pentru că experiența este complexă.

Poți sta la un pahar de vin, un cocktail sau poți servi o gustare. Și cazinourile online transformă jocul în experiențe efervescente, cu câștiguri impresionante, care te destind și te detensionează. Cine nu a încercat măcar o dată experiența bingo trebuie să o facă, nu va regreta!