istoria jocului de blackjack

Istoria Jocului de Blackjack

Unul dintre cele mai populare jocuri de masă din întreaga lume, blackjackul are o vechime de peste 400 de ani, fiind prima dată jucat în anul 1600. Deși a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor, forma actuală a jocului intrigă în prezent mulți jucători pe plan mondial. 

Află mai multe despre istoria jocului de blackjack din acest articol dedicat!

Istoria jocului de Blackjack

Cunoscut și sub denumirea de 21, jocul de blackjack este menționat printre primele dăți în creațiile literare ale marelui scriitor Miguel de Cervantes, în anii 1600, sub denumirea de “Veintiuna”- un joc de cărți unde nu se foloseau optari nouari și zecari, iar așii aveau functii duble de 1 sau 11. 

Conform datelor istorice, prima dată a fost jucat în Franța, blackjackul fiind un urmaș al jocurilor Chemin de Fer și French Ferme din anii 1700, la rândul lor derivate din jocul Vingt-et-Un. Era foarte popular în rândul cazinourilor franțuzești, acesta fiind jucat și la Curtea Regală, Regele Louis al 15-lea fiind un fan înfocat al jocului. 

Varianta târzie a jocului 21 în Franța a fost denumită Quinze și se diferenția de varianta actuală prin faptul că jucătorul trebuia să aibă însumat numărul 15, nu 21, iar cazinoul primea doar o parte din procent. Ceea ce făcea cu adevărat deosebit jocul era faptul că jucătorii purtau o mască pentru a-și ascunde emoțiile în timpul partidei. 

Varianta britanică a jocului de Blackjack

Varianta britanică a jocului de blackjack s-a numit Pontoon și a fost prima dată jucat în perioada Primului Război Mondial. Pentru a ridica puțin moralul soldaților, acestora le era permis să se joace Pontoon, în timp ce ofițerii jucau Bridge. Chiar și astăzi, jocul a rămas în portofoliul de gambling al Regatului Unit sub denumirea de Pontoon, în timp ce varianta americană a primit numele de Blackjack. 

Proveniența numelui Blackjack

Deși 21 numea practic scopul jocului de a însuma numărul 21, Blackjack este denumirea actuală a jocului care provine în urma legalizării jocurilor de noroc în Nevada în secolul 18. Patronii de cazinouri ai acelor vremuri încercau să reconstruiască imaginea industriei de gambling oferind jucatorilor diferite pariuri, printre care și un As de treflă și un 12 de culoare neagră denumit jack. 

De ce este jocul de Blackjack atât de popular?

La început, jocul de blackjack era jucat cu un singur set de cărți și urmărea un rezultat influențat de norocul, dar și abilitățile jucătorilor. Însă, în timp, matematicianul Edward O. Thorp a descoperit un algoritm de numărare a cărților utilizând tehnica rudimentară, reducând avantajul casei. Algoritmul a publicat în cartea “Beat the Dealer”

Deși la prima vedere părea o lovitură nefavorabilă pentru cazinourile legale, locațiile au fost asaltate de jucători cu dorinta de a obține niște câștiguri semnificative la jocul de Blackjack și, astfel, cazinourile au ajuns să înregistreze creșteri masive pe plan financiar. 

Cronologia dezvoltării jocului de Blackjack

Încă din anul 1931, când au fost legalizate jocurile de noroc pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, deși au fost interzise pe o perioadă de 2 secole, s-au făcut primii pași spre modernizarea actuală a jocului de blackjack. Acest lucru a adus totodată o popularitate majoră a industriei de gambling, impunând noi jocuri, oferte și pariuri pentru jucători. 

De asemenea, în momentul legalizării jocurilor de noroc în Atlantic City, industria a luat o întorsătură înfloritoare în favoarea economiei orașului, blackjackul fiind unul dintre jocurile preferate ale localnicilor și turiștilor. Cazinourile din Atlantic City au impus noi reguli în jocul de blackjack cum ar fi dublarea parierii pe 2 cărți care vine în avantajul jucătorului, fiind denumit Atlantic City Blackjack

Jocul de blackjack s-a dezvoltat odată cu tehnologia

Odată cu modernizarea și apariția noilor tehnologii, dar și a internetului, industria gamblingului a crescut cu pași repezi în mediul online, digitalizând numeroase jocuri pe diferite platforme mult mai accesibile pentru jucători. În prezent, există peste 10 variații ale blackjack-ului la un singur operator în mediul online, ceea ce îi crește popularitatea și interesul în randul fanilor. 

În anul 2006, furnizorul Evolution Gaming a dezvoltat prima platformă online care încadra studiouri live de jocuri, printre cele mai populare fiind blackjackul, fără întreruperi și cu posibilitatea de a interacționa cu dealerii în timpul jocului. 

Concluzie

Așadar, sperăm că articolul nostru v-a oferit toate informațiile cu privire la jocul de Blackjack, totodată introducându-vă o scurtă lecție de istorie. Dacă ești pasionat de jocurile de noroc, atunci poți încerca una dintre platformele live de gaming pentru a-ți testa abilitățile de jucător și norocul.