istoria jocului de loto

Istoria și Evoluția Jocului de Loto

Loterii care au finanțat proiecte urbanistice și sociale

Loteriile sunt cele mai răspândite jocuri de noroc, foarte abordabile, cu priză mare la public. Sunt ușor de organizat, ușor de jucat și foarte populare. Au o mulțime de avantaje care le aduc popularitate. În primul rând sunt rezonabile și pentru cei mai precauți oameni, pentru că nu implică riscuri mari. Sumele angajate în parierea pe numere sunt mici, participanții foarte mulți, regulile de joc sunt simple, iar câștigurile impresionante. În cadrul acesui articol poți afla totul despre istoria jocului de loto.

Loterii în lumea antică care se foloseau la împroprietăriri 

Iată cum istoria jocului de loto începe chiar cu mult înainte să ne fi imaginat. În Roma Antică loteriile erau atât o distracție socială, dar și un mod de a stabili proprietăți ori de a schimba sclavi. Exact ca în zilele noastre, și în Roma Antică, aveau loc petreceri cu loterie. Fiecare invitat primea câte o bucată de lemn numerotată sau cu un simbol încrustat. La finalul petrecerii, se realiza o extragere, iar câștigătorul pleca acasă cu un premiu.

Dacă acest tip de joc pare firesc pentru noi, acordarea pământului pe bază de extragere loto, sau vânzarea de sclavi în același mod ni se par scandaloase. Însă pentru romani erau firești. În Vechiul Testament, Moise este îndrumat de Dumnezeu să facă un recensământ al cetățenilor din Israel, iar pământul pentru aceștia să fie împărțit prin tragere la sorți. Astfel, sorții, loteria, fiind cel mai echidistant mod de a împărți, fără a fii părtinitor. 

Află mai multe informații despre istoria cazinourilor și istoria cazinourilor online, pentru a observa felul în care această lume a jocurilor de noroc a evoluat de-a lungul timpului.

Unele dintre cele mai cunoscute instituții publice din lume au fost construite cu bani din loterii

Loterii în Italia

Loteriile, în forma lor modernă, au apărut în Europa, în secolul al XV-lea. În general ele avea rolul de a strânge bani pentru proiecte sociale. Bineînțeles, un premiu pentru participanți, oferit prin tragere la sorți, intensifică participarea. Prima loterie publică care a acordat premii în bani a fost desfășurată în 1476, în orașul-stat italian Modena. Modelul de loterie genovez a fost totuși cel care s-a răspândit în Italia, iar popularitatea lui era imbatabilă.

Loterii în Marea Britanie

Și în Marea Britanie, loteria a fost folosită mai întâi în scopuri caritabile. În anul 1566, Regina Elisabeta I a realizat o loterie pentru a strânge bani pentru repararea porturilor și pentru alte proiecte publice. În 1612, Regele Iacob I și-a dat acordul pentru crearea primei loterii private, pentru a ajuta la finanțarea așezării Jamestown pe tărâmul american. Loteria a fost organizată de Virginia Company.

În 1621, ca urmare a disensiunilor din cadrul companiei, loteriile au fost interzise de Camera Comunelor. Dar în 1627 o serie de loterii au primit licențe de funcționare, și, cu mici excepții, și-au continuat business-ul până în anul 1826, când au fost desemnate ilegale. Până în acel moment, banii de loterie au contribuit la realizarea proiectelor urbanistice impresionate, cum ar fi ridicarea clădirii British Museum. 

Îți recomandăm să afli mai multe informații și despre istoria jocului de bingo din articolul nostru dedicat!

Loterii în America

În America, în 1776 s-a decis înființarea unei loterii pentru a încerca să strângă fonduri pentru Revoluția Americană. Acel proiect nu a avut succes, însă modelul a rămas, și în următorii 30 de ani, loteriile au ajutat la construirea mai multor colegii americane: Harvard, Dartmouth, Yale, King’s College (acum Columbia), William și Mary, Union și Brown. Unele dintre state au impus diferite interdicții referitoare la loterie, dar jocul nu a putut fi niciodată pe deplin interzis. 

Loterii în Franța

În Franța, loteriile au apărut în perioada domniei lui Francisc I, în anii 1500. Loteriile franceze au avut mare popularitate, dar au fost desființate în 1836. Aproape un secol mai târziu, în 1933, a fost înființată Loteria Națională, care s-a închis chiar înainte de Al Doilea Război Mondial și apoi s-a redeschis.

Descoperă mai multe informații și despre istoria jocului de poker și istoria jocului de ruletă, pentru a observa felul în care aceste jocuri s-au schimbat în timp.

În România, loteria de stat este înființată în 1906

Prima loterie organizată în țara noastră, menționată în publicații, a avul loc în București pe la 1793. A fost organizată de un austriac care a primit permisiunea organizării de la domnitorul Țării Românești, Alexandru Moruzi. Însă loteriile din străinătate erau mult mai populare decât cele din țară, iar românii jucau în afară.

Se cunoaște faptul că în jurul anului 1830, în Muntenia și în Moldova se organizau tragerile pentru case, terenuri, vii sau prăvălii. Erau puse în joc proprietăți pe care proprietarii nu le puteau vinde altfel. Românii se puteau înscrie investind câțiva galbeni, și puteau deveni proprietari. Se câștigau astfel și bijuterii sau obiecte de artă.

Cea mai cunoscută loterie este fără doar și poate cea de stat, care a luat ființă în anul 1906, pe vremea regelui Carol I. Se numea Loteria de Stat. În anul 1931 au fost schimbate normativele de funcționare, și a apărut Loteria de Stat pe clase. Jocurile erau organizate de biserici, care strângeau astfel bani pentru proiecte sociale. Niciodată  banii nu mergeau la un singur câștigător.

Citește mai multe despre istoria jocurilor de noroc, un articol special pentru jucătorii adevărați și pasionați!

Concluzie

Așadar, acum știi cele mai importante informații despre istoria jocului de loto și loterii din întreaga lume. Jocurile loto rămân și astăzi cele mai populare și răspândite jocuri de noroc. Loteriile de stat sunt cele mai favorabile. Jucătorii acordă multă încredere acestor loterii, iar uneori câștigurile sunt impresionante. Metoda loto este folosită și astăzi pentru câștiguri în campanii publicitare, promovarea proiectelor sociale, promovare de produse, etc.