istoria jocului de poker

Istoria jocului de poker

Istoria pune pokerul pe primul loc în topul jocurilor de noroc, pentru că este un joc al maselor! Pokerul este jocul de noroc cu cea mai mare notorietate. Interesul pentru poker a fost același, indiferent de perioada istorică parcursă.

De când a început să se joace în societate, a captivat toți iubitorii de cărți de joc, și i-a transformat în competitori. Fiecare pasionat a încercat să descopere tainele jocului, să joace cel mai bine orice mână, să-și controleze emoțiile. Cum a ajuns acest joc să fascineze generație după generație? Ne spune istoria!

Cum a devenit pokerul celebru

Sursa inițială a jocului de poker este în jocul primero, primera sau la prime, cum erau ele cunoscute în Spania, Italia, respectiv Franța. Despre acest joc sunt însemnări din anul 1526, care menționează că se juca cu trei cărți. Combinațiile câștigătoare erau trei cărți la fel, o pereche și culoare, sau o chintă. În timp formula de joc s-a complicat.

La vremea aceea erau multe jocuri de cărți populare, dar acesta s-a răspândit în Europa și a fost extrem de apreciat printre jucătorii de cherhanale datorită pariurilor pe bani și a cacealmalei (bluff). Până în jurul anului 1700, era deja renumit în Anglia. Nemții îi spunea ”pochen” (a blufa).

Având la bază această variantă, francezii au dezvoltat un joc similar numit poque, exportat în 1803 în America. În următorii 20 de ani, coloniștii britanici din Louisiana au adoptat jocul, l-au denumit poker și i-au stabilit caracteristicile esențiale.

Ți-am pregătit un ghid de poker pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate, plus un ghid pentru Poker Texas Hold’em.

Citește mai multe despre Istoria cazinourilor.

Pokerul se transformă, și ajunge la forma de astăzi

Joe Cowell, un actor britanic, a menționat în memoriile lui, că s-a familiarizat cu jocul de noroc poker, în timp ce era în turneu, în anul 1829. El descrie jocul cu cinci cărți per jucător; iar după distribuirea cărților, cel cu mâna cea mai bună paria. A doua referință despre joc apare în 1834, când jocul fusese adaptat la pachetul modern de 52 de cărți. După acest an, caracteristicile noi au fost introduse pentru a încuraja pariurile mai libere.

Cele mai multe inovații au apărut în perioada 1861–70, în timpul Războiului Civil, când soldații din ambele tabere jucau poker pe front. Jocul era favorit și în saloanele din America, în anii 1870 și 80.

Consultă articolul nostru și vezi ce tipuri de poker poți încerca, plus totul despre ierarhia mâinilor de poker!

Vezi și articolul despre Istoria cazinourilor online.

Regina Victoria, interesată de jocul de poker

În 1871, colonelul Jacob Schenck, ambasador SUA în Marea Britanie, a popularizat jocul la curtea britanică. Regina Victoria a auzit de joc și și-a exprimat interesul, după care Schenck a scris și a tipărit în mod privat un set de reguli pe care să i le trimită.

Regulile au fost tipărite în 1872, fiind cea mai veche lucrare cunoscută dedicată exclusiv pokerului. Schenck l-a descris ca fiind jocul național american. Pokerul, în această variantă mult evoluată, devine popular în Marea Britanie și în Europa abia în anii 1911-20, în mai ales în perioada Primului Război Mondial.

Știai că există o listă cu filme poker pe care merită să le vizionezi? Aruncă un ochi pe articolul nostru dedicat!

Află mai multe despre Istoria jocului de ruletă.

Popularitatea pokerului a explodat odată cu turneele și jocurile online 

Turneele de poker televizate au permis publicului să vadă cărțile ascunse ale unui jucător. O idee care a implicat mai mult publicul în jocurile de poker la nivel înalt, și a acaparat noi jucători. Cererea era atât de mare, încât apariția variantei online a fost doar o chestiune de timp. World Series of Poker (WSOP) din 2003 a fost ca un magnet pentru noii jucători de poker. Dar cum a apărut acest prim turneu?

În 1970, cei mai buni jucători din America s-au întâlnit la Las Vegas, la primul World Series of Poker. Turneul inițial a implicat șase jucători. Fiecare a plătit o taxă de 5.000 $. Doi ani mai târziu, taxa a fost de 10.000 $, și s-a convenit ca jocul să continue până când toți jucătorii au intrat „all in” și un singur jucător a rămas la masă. Johnny Moss a câștigat trei dintre primele patru turnee. Turneul a luat amploare în anii ce au urmat, putând participa oricine putea plăti taxa de 10.000 $.

Citește articolul nostru despre cei mai buni jucători de poker din lume dar și care au fost cele mai mari câștiguri la poker!

WSOP a inspirat și organizarea World Poker Tour, început în 2003, care constă dintr-o duzină de evenimente principale. Este un eveniment care a schimbat cu adevărat pokerul online. Momentul în care Chris Moneymaker a câștigat World Series of Poker este legendar.

În 2003, Chris s-a calificat  jucând un turneu de 40 $ la PokerStars – unul dintre cele mai populare site-uri web de poker online. Odată calificat a reușit să treacă de orice adversar și a plecat acasă cu 2,5 milioane de dolari. A fost momentul în care popularitatea pokerului online a explodat. 

Vezi care este Istoria jocului de loto.

Concluzie 

Așadar, sperăm că v-am oferit toate informațiile cu privire la istoria jocului de poker. Echipa JocuriCazinouri își dorește ca jucătorii din ziua de astăzi să fie puși la curent cu istoria jocurilor de noroc pe care aceștia le îndrăgesc, de aceea, vă invităm să citiți și despre: Istoria jocurilor de noroc.