cum joci catan

Cum joci Catan 2023?

Catan joc 2023 este un tip de activitate care implică strategie, care se poate juca în orice seară în familie sau cu prietenii. Presupune anumite reguli Catan 2023, dar odată început, jocul va decurge ușor și distractiv. Toate aceste reguli Catan 2023 despre care vom discuta pot fi verificate și pe parcurs dacă este nevoie, dar suntem convinși că nu vei întâmpina probleme. 

Află în cele ce urmează tot ce te poate interesa despre extensie Catan joc de bază 2023 și cum se joacă Catan 2023. Nu omite faptul că un regulament Catan 2023 te va ajuta să înțelegi cum funcționează jocul și cum poți să câștigi rapid, într-o seară distractivă altăuri de prietenii sau familia ta. 

Număr de jucători3-4 jucători
Durată joc75 de minute
Vârstă minimă6+/10+
Dificultatemedie

Vezi și ghidurile noastre despre cum se joacă Activity joc, cum joci Scrabble sau cum se joacă Uno! Nu rata nici pagina noastră despre remi online unde ai toate informațiile importante!

Descriere generală Catan joc 2023 – cum joci Catan?

Catan joc de strategie 2023 are scopul de colonizare a insulei Catan. Aceasta are 19 zone, toate având apă în jurul lor. Fiecare zonă produce anumite resurse, cu excepția deșertului, conform regulament Catan 2023. Zonele, inclusiv din extensii Catan sunt: deșert, argilă, lemn, fier, oi, fân. Acestea se regăsesc în extensie Catan joc de bază sau simplu, Catan Orașe și Cavaleri 2023, Catan Pirați și Exploratori reguli inclusiv, Catan Negustori și Barbari 2023, Catan Navigatorii și Coloniștii din Catan 2023.

Pentru a afla cum se joacă Catan 2023, trebuie să știi că primul pas este construirea hărții. Apoi, jucătorii trebui să aleagă fiecare câte o culoare, pentru care va primi piesele corespunzătoare. Aceste piese sunt 15 drumuri, 4 orașe și 5 așezări. Pe lângă acestea, Catan are cărțile cu resurse și cele de dezvoltare. Se începe cu 2 așezări și două drumuri, iar resursele de la început  sunt dictate de ultima așezare, după cum spune regulament Catan 2023. Ceilalți jucători nu trebuie să știe care sunt resursele pe care le ai, nici în extensii Catan 2023.

Îți recomandăm să citești și lista noastră despre cele mai bune case de pariuri din România, mai ales dacă ești un parior fără experiență!

Cum se joacă Catan – regulament Catan 2023

Dacă te întrebi cum joci Catan și Coloniștii din Catan 2023, acum aflii toate detaliile. Pentru a începe jocul Catan, se aruncă zarurile și se distribuie resursele. Suma pe care o formează zarurile arată regiunea care aduce resurse. Dacă ai așezare pe acea regiune, primești 1 resursă, iar dacă ai oraș acolo vei primi 2 resurse. La fel se procedează și în extensii Catan 2023. 

După aruncarea zarurilor se poate începe comerțul, care reprezintă răspunsul la întrebarea „Cum joci Catan 2023 și Catan Navigatorii 2023?”. Fiecare jucător poate face comerț doar când este rândul său, conform unui regulament Catan 2023. Comerțul se poate face cu ceilalți jucători sau cu banca.

Apoi, jucătorul își poate construi drumuri, orașe și așezări. Acestea se construiesc plătind către bancă elemente care sunt necesare pentru construcția respectivă. Dacă ești curios cum joci Catan 2023, ei bine află că un joc atât de complex este simplu de jucat pe măsură ce exersezi și acumulezi experiență. La fel este pentru toate variantele: Coloniștii din Catan 2023 se supune acelorași reguli, precum și Catan Orașe și Cavaleri 2023, Catan Pirați și Exploratori reguli, Catan Navigatorii sau Catan Negustori și Barbari 2023.

Piese de joc Catan și utilizarea acestora

Iată ce spune regulament Catan 2023, inclusiv pentru extensie Catan joc de bază 2023: 

  • Drumul are costul de 1 argilă + 1 lemn și se pot plasa doar pe laturile regiunilor, prinse de un oraș, așezare sau alt drum;
  • Pentru a forma o așezare, trebuie să plătești către bancă 1 oaie, 1 fân, 1 lemn și 1 argilă. Acestea se pun la intersecția regiunilor și cu minim 2 drumuri distanță între ele. După ce ai construit o așezare, primești un punct câștigător, adică o carte cu acest rol;
  • Orașul se poate crea prin dezvoltarea unei așezări, cu 2 resurse fân și 3 resurse fier. Construirea unui oraș aduce 2 puncte câștigătoare. Aceste puncte sunt sub formă de cărți câștigătoare pentru Catan Pirați și Exploratori reguli și nu numai;
  • Pentru a primi o carte de dezvoltare, trebuie să plătești 1 oaie, 1 fân și 1 fier. Aceste cărți sunt secrete până la momentul în care se folosesc. Cărțile de dezvoltare sunt: progres, solați și puncte câștigătoare;
  • Dacă joci cartea soldat, muți hoțul pe altă regiune și furi 1 resursă de la jucătorul care deține resursa respectivă;
  • La Coloniștii din Catan, câștigă primul care ajunge la 10 cărți câștigătoare, care este cel care răspunde cel mai bine la „cum joci Catan?”, dar și cel care a avut strategia potrivită.

Alte detalii despre Catan reguli de joc 2023

Încă un lucru important de menționat din reguli Catan 2023 este legat de numărul de mișcări pe care le poți face când e rândul tău. Nu ești condiționat să construiești doar o singură așezare sau doar un singur element. Poți construi atât de mult cât îți permit resursele pe care le ai. La fel și dacă alegi să construiești o așezare, o poți transforma direct în oraș dacă ai suficiente resurse. Acestea sunt toate parte din regulament Catan 2023, care arată exact pașii cum joci Catan. În plus, la jocul inițial, poți achiziționa extensie Catan joc de bază 2023. De exemplu, Catan Pirați și exploratori reguli vor fi ușor diferite. 

Este important să respecți limitele de construcție din Catan joc, conform reguli Catan 2023. Astfel, ai dreptul la maxim 15 drumuri, 5 așezări și 4 orașe. Drumurile pot fi întrerupte de așezările altor jucători, iar acest lucru nu împiedică posesorul drumului să construiască o așezare la capătul lui. Câștigul ți se poate atribui doar atunci când este rândul tău. Acesta este răspunsul la întrebarea „cum se joacă Catan 2023?”. Totuși, mai sunt și alte elemente de discutat. Aceste discuții includ și versiuni distincte ale jocului, cum ar fi Catan Extensie joc de bază. 

Tipuri de Catan 2023

Există mai multe tipuri de Catan 2023, fiecare cu elementele sale proprii și răspunsul la întrebarea „cum joci Catan?”. În primul rând este nevoie să ai Catan joc de bază, iar apoi poți adăuga diverse tipuri de Catan extensie joc de bază, care exprimă fiecare un nou mod de a spune cum se joacă Catan 2023. 

În primul rând trebuie să menționăm existența variantei Catan Junior 2023, care este potrivit pentru copii de peste 6 ani. La acesta, ideea de reguli Catan se păstrează la fel de puternic. Apoi, există extensie Catan Orașe și cavaleri 2023, precum și extensie Catan Navigatorii. Vei mai găsi extensie Catan Pirați și Exploratori, extensie Catan Negustori și Barbari 2023.  Joacă toate acele Extensii Catan care ți se potrivesc!

Istorie Catan Joc 2023

Coloniștii din Catan și cum joci Catan a fost inventat în anul 1995 de către Treuber Klaus, în Germania. Doar în timp s-au adăugat Catan Extensie joc de bază. Este un joc de masă, de strategie, care a fost printre primele jocuri create de nemți care ajunge în toată lumea. Având un succes atât de răsunător, pe parcursul timpului au apărut diversele extensii Catan, despre care am discutat anterior. De exemplu, Catan Orașe și Cavaleri a apărut în anul 2000. Apoi, au urmat toate celelalte variante Catan extensie joc de bază pe care le găsim momentan pe piață. Încă de la început, au existat direcții clare despre cum se joacă Catan, intitulate reguli Catan sau regulament Catan 2023.  

Fiind un joc atât de îndrăgit de lumea întreagă, Catan Joc a obținut și premii în domeniul acesta. Primele patru premii au fost obținute în 1995. Acestea sunt „Meeples’ Choice Award, Essen Feather, Deutscher Spiele Preis și titlul de „Jocul Anului” în Germania. Apoi, în anul 1996 a obținut premiul de „Cel mai bun joc de fantezie și știință”, iar în 2005, premiul oferit de „Games Magazine Hall of Fame”. Acestea se oferă pentru Catan joc de bază și Catan Extensie joc de bază, inclusiv Catan Negustori și Barbari. 

Trebuie să menționăm de asemenea, Catan joc a inspirat și producători de jocuri video. Acestea fac acum parte din istoria jocului și sunt preferate de mulți jucători. Catan este tradus în 18 limbi și a fost până acum vândut în peste 10 milioane de exemplare la nivel mondial. Aceste cifre vin doar pentru Catan joc de bază, fără a lua în considerare extensie Catan joc de bază. Fiecare au și reguli Catan – despre cum joci Catan, pentru a te distra pe cinste. 

Îți mai punem la dispoziție și ghidurile noastre despre cum se joacă Ticket to ride și cum se joacă Alias joc!

Concluzii despre Catan joc 2023

Atunci când te bucuri de Catan joc 2023, este bine să știi clar care sunt reguli Catan pentru a le respecta. Știi deja cum se joacă Catan, dar pe parcursul primelor ture de joc s-ar putea să ai câteva întrebări cu privire la regulament Catan 2023. Studiază atent toate elementele din reguli Catan pe care le-am discutat aici și joacă cel mai îndrăgit joc german din lume cu prietenii sau familia! 

Ai mai multe variante, care încep cu Catan joc de bază 2023. Se adaugă apoi, există extensie Catan Orașe și cavaleri, extensie Catan Navigatorii, extensie Catan Pirați și Exploratori reguli incluse, extensie Catan Negustori și Barbari.  

 Distracția este garantată dacă știi cum se joacă Catan 2023!