...
cum se joaca scrable joc

Cum se joacă Scrable joc 2024?

Scrable joc face parte din categoria jocurilor de familie și am pregătit acest ghid despre cum se joacă Scrable, cât de importante sunt piesele şi de ce este atractiv pentru ca tu să te joci numaidecât joc Scrable. Vei vedea că Scrable joc este unul de dificultate medie, însă nu trebuie să te îngrijorezi! Tocmai de aceea, am pregătit acest ghid dedicat cum joci Scrable 2024.

Număr de jucători2 – 8 jucători
Durată joc20 de minute +
Vârstă minimă10+
Dificultatemedie

Am pregătit pentru tine mai multe ghiduri despre cum se joacă Activity joc, cum joci Uno sau cum se joacă Catan.

Despre joc Scrable 2024

Dacă vrei să înveţi cum se joacă Scrable fără bani există varianta online fără plată sau aplicaţii pentru telefonul mobil şi tabletă gratuite. Un joc Scrable are dimensiuni variate: mici sau mari. Până să ajungi să citeşti orice ține de reguli Scrable, cunoaşte piesele din cutia jocului. Găseşti în Scrable joc:

Ca idee, jocul te trimite cu ideea la Rummy prin piese şi suportul pe care înșiri literele pentru crearea unui cuvânt. Scopul în Scrable joc este să compui cuvinte. Dacă sunt cuvinte cu litere de punctaj mare, scorul final este mai mare dacă nu, este mai mic. 

Cum se joacă Scrable joc 2024

E puţin complicat la început până înveţi cum joci Scrable. În regulament Scrable sunt câteva condiţii de bază. Afli cum se fac cuvintele şi ce rol au piesele, cum începe Scrable joc şi toate indicațiile despre cum se joacă Scrable pentru începători.

Începerea rundei de joc Scrable  2024

Cum se joacă Scrable de la bun început? Din punguţa în care sunt puse cele 100 de litere, fiecare jucător va extrage câte 7. În regulament Scrable, cele 7 piese sunt plasate pe suport. Acolo, jucătorii încearcă să formeze un cuvânt în joc Scrable. 

Formare cuvinte în Scrable joc 2024

Printre cele mai importante reguli Scrable este descris cum sunt create și formate cuvintele pe tabela de joc. Fiecare literă are un punctaj care este adunat la formarea cuvântului final din Scrable joc. 

Alte reguli Scrable joc 2024

Ai aflat, așadar, cum se joacă Scrable, însă îți mai oferim câteva reguli Scrable pentru ca tu să fii 100% informat. Cuvintele sunt formate ușor în joc Scrable, piesele sunt trase din punguţa cu litere. Câteva reguli Scrable și detalii extra despre cum joci Scrable: 

Tipuri de joc Scrable 2024

Variaţiile joc Scrable sunt la fel, diferită este grafica abordată în fiecare joc creat de un anumit dezvoltator. Cum joci Scrable în variaţii? Regulile sunt la fel ca în varianta clasică Scrable descrisă până acum. În România înveţi cum se joacă Scrable cu varianta în limba maternă sau în engleză.

Principiile sunt şi aici aceleaşi. Mai exista versiuni simple care învăța cum se joacă Scrable şi pe cei mai mici, în Scrable Junior sau variante cu Scrable Retro ca la începuturile acestui joc de strategie răspândit peste tot în lume. 

Istorie Scrable joc 2024

Înveți în ziua de azi cum se joacă Scrable mult mai ușor ca altădată. Istoria jocului a pornit dintr-o pasiune față de cuvinte. Însă în ziua de astăzi, jocul este deespre noroc, inteligență și strategie. A pornit de la un arhitect Alfred Mosher Butts care îndrăgea foarte tare jocurile cu litere și formare de cuvinte. A încercat sa echilibreze jocul pentru a-l face accesibil publicului larg. 

Deși era apropiat de cum se joacă Scrable în prezent, jocul inițial purta numele de Lexico și era ceva mai greu. Nu exista tablă de joc pe atunci. Literele erau împărțite pe valori minore sau majore. Butts a bătut la uşile diverşilor dezvoltatori de jocuri de societate foarte mari pe acea vreme. Parker Brothers şi Milton Bradley l-au refuzat. Ambiţia lui a continuat, a creat mai bine de 200 de exemplare şi a învăţat mulţi oameni şi prieteni cum se joacă Scrable (Lexico).

Evoluția joc Scrable 2024

Până să ajungă la varianta de joc Scrable de care se bucură milioane de familii peste tot în lume, Butts a dezvoltat jocul până a prins la public așa cum se aștepta. De la Lexico, jocul a primit odată cu fazele de dezvoltare a grilei și a tablei de joc, nume ca Anagrame, Alph, Criss-Cross și Crosswords. Pentru că nu era un antreprenor desăvârșit, arhitectul s-a ales cu drepturile de autor. În anul 1948 jocul a devenit oficial Scrable și a fost mai departe ajustat de soții Brunot. 

Până să ajungă la versiunea finală de cum joci Scrable cu tot cu regulament, soţii Brunot au dezvoltat jocul în sufrageria lor, iar apoi în clădirea unei şcoli. Varianta finală, punctajele de pe litere şi regulile aplicate în ghidul explicativ cum joci Scrable au rămas la fel şi în ziua de azi. A început o adevărată goană după joc Scrable peste tot în SUA şi Canada şi ulterior în lume. În anul 1984 Brunot a decedat, iar compania sa fost a cumpărată de Mattle Inc.

Alte detalii despre Scrable joc 2024

Îți oferim mai multe detalii interesante despre Scrabble joc:

De asemenea, mai poți afla cum se joacă Ticket to ride sau cum joci Alias joc sau chiar să consulți pagina noastră de remi online!

Concluzie

Așadar, ai învăţat cum joci Scrable, variantele de joc Scrable și cât de distractiv este să joci în timp ce formezi cuvinte. Strânge familia la un loc sau joacă Scrable online cu prietenii. Ţine scorul rundă de rundă și dezvoltă-ți abilitățile strategice cu Scrable joc!

Autor

Mara Ivan

Editor Senior