...
cum se joaca macao

Cum se joacă Macao 2024?

Verifică ce oferte bonus Paște 2024 ți se potrivesc și cum le poți revendica, pentru a te bucura de surprize unice!

Macao este un joc foarte iubit de românii de toate vârstele. Mai ales în perioada comunismului când posibilitățile de distracție și de petrecere a timpului liber erau destul de limitate, jocurile cu cărți erau cele care ofereau copiilor, dar și adulților ore întregi de veselie și socializare, iar Macao este unul din acele jocuri.

De-a lungul anilor, Macao nu și-a pierdut popularitatea. Este jucat chiar și în secolul tehnologiei și al internetului cu aceeași plăcere ca în trecut. Mai mult, acum există și varianta de joc online.

Din articolul de mai jos veți afla tot ce trebuie să știți despre Macao: reguli Macao, cum joci Macao, de câte feluri este acest joc și anumite ponturi pentru a fi mereu printre câștigători.

Număr jucători2 – 6 jucători
Durată jocminim 10 – 15 minute
Vârstă minimă
Dificultateușoară

Dacă ești interesat să pariezi, îți recomandăm pagina noastră cu rotiri gratuite fara depunere si fara rulaj pentru a revendica cele mai tari oferte bonus fara rulaj!

Aruncă un ochi și peste articolele noastre despre cum se joacă Jenga joc, Dixit, joc Țintar sau Canastă! De asemenea, vezi și pagina noastră dedicată jocului de remi online!

Despre joc Macao 2024

Macao este un joc de cărți, cu reguli simple, ușor de înțeles de către oricine, putând astfel să fie jucat chiar și de către copiii de vârstă mică. Se poate juca și online, la unele casino-uri, ceea ce înseamnă că pe lângă distracție poți și câștiga bani.

Nu există un set oficial de Macao reguli. Datorită faptului că nu există un regulament oficial (legal), jocul a ajuns să fie practicat în mai multe variante, să fie adaptat în funcție de context și de imaginație. Mai exact, în jurul unui regulament Macao de bază se „învârt” mai multe variante de joc.

Ce este important de știut despre Macao este că acesta este un joc individual, deci nu se joacă pe perechi sau în echipă. Încă un aspect care trebuie reținut este că ai nevoie de cele 52 de cărți dintr-un pachet normal, inclusiv Jokerul negru și Jokerul roșu. Deci, sunt folosite absolut toate cărțile.

Primul jucător care termină cărțile pe care le are în mână este declarat câștigător. Dacă sunt mai mult de patru jucători, se continuă până când al treilea jucător termină cărțile din mână.

Cum se joacă Macao?

După cum ai aflat din rândurile de mai sus, regulile sunt simple. În cele ce urmează vei vedea, pas cu pas, cum joci Macao. După ce vei învăța tu cum se joacă Macao, le vei putea explica prietenilor tăi cum să joace și care este setul de reguli joc Macao.

Iată cum se joacă Macao:

  1. Unul dintre jucători va amesteca bine toate cărțile din pachet. În calitate de dealer, tot el va împărți cărțile celorlalți jucători. Fiecare persoană va primi cinci cărți. Dealer-ul fie va da primului jucător toate cele cinci cărți, apoi celui de-al doilea toate cele cinci cărți (se repetă operațiunea până la ultimul jucător), fie va da o carte primului jucător, o carte celui de-al doilea (se repetă acțiunea până când fiecare jucător are o carte), apoi împarte încă o carte fiecărui jucător și repetă distribuirea câte unei cărți fiecărui jucător până când toată lumea are cinci cărți. Cărțile trebuie împărțite cu fața în jos astfel încât nimeni să nu știe ce cărți au partenerii de joc.
  2. Conform setului de reguli Macao, dealer-ul alege o carte din pachetul de cărți rămase nedistribuite, o întoarce cu fața în sus, o așează pe masa de joc, apoi pune pachetul de cărți pe masă, tot cu fața în jos.
  3. Jucătorul care începe jocul este cel care a primit primul cărțile. Potrivit acestui regulament Macao, jucătorul trebuie să acopere cartea de joc cu o carte cu același simbol sau valoare. De exemplu, dacă jos este o carte zece de roșu, atunci jucătorul trebuie să pună peste cartea respectivă o carte de zece (nu contează culoarea) sau o carte de roșu (nu contează valoarea).

Dacă nu are în mână cartea potrivită, atunci ia din pachetul de pe masă prima carte.

  1. Fiecare jucător respectă tipul de reguli joc Macao descrise la punctul 3 până când sunt declarați câștigători cei care epuizează cărțile din mână.

Dacă se termină teancul de cărți, se continuă jocul cu cărțile date jos pe parcurs. Se păstrează cu fața în sus cartea din „vârful” teancului, iar celelalte sunt întoarse cu fața în jos.

Pentru a respecta setul de reguli joc Macao, persoana care mai are o carte în mână trebuie să spună cu voce tare „Macao”. Dacă uită să facă acest lucru, atunci va lua cinci cărți din pachet.

  1. Primul jucător care termină cărțile din mână este declarat câștigător. Dacă sunt mai mult de patru jucători, jocul continuă până când termină cărțile primii trei jucători, apoi este oprit.

Îți recomandăm și ghidurile noastre despre cum se joacă Monopoly, joc Nu te supăra frate, Table joc sau chiar Popa Prostu!

Cum joci Macao – Cărți Speciale 2024

După ce ai aflat cum se joacă Macao, acum este momentul să afli și ce rol au cărțile speciale din joc, conform setului de reguli Macao:

Rolul cărților speciale enunțat mai sus este unul general, orientativ. Rolul lor diferă în funcție de stilul de joc adoptat de fiecare jucător pentru că după cum scrie mai sus în acest articol, nu există un regulament Macao bătut în cuie.

Tipuri de Macao 2024

Jocul Macao se joacă în mai multe variante. Două dintre cele mai cunoscute și mai des practicate sunt Macao pe puncte și Macao cu numere. Dar mai sunt și alte tipuri, care sunt amintite mai jos.

Macao pe puncte – se respectă același set de reguli joc Macao enunțate anterior, cu precizarea că jocul se încheie când prima persoană a terminat cărțile din mână și fiecare jucător își numără punctele.

Fiecare carte are o anumită valoare în funcție de care se calculează punctajul final. Astfel, cărțile de la 2 la 10 au exact valoarea scrisă pe ele, iar cărțile de la 12 în sus au echivalentul subzecimal (de exemplu J are două puncte etc). Cartea 7 are valoarea 25, iar cel care încheie jocul cu 7 dublează punctele celorlalți jucători.

Scorul este notat într-un tabel și se poate merge până la 500 de puncte. Este declarat câștigător primul jucător care a ajuns la 500 de puncte.

Macao cu numere – se respectă același set de reguli Macao. Diferența față de celelalte variante de Macao este dată de cărțile speciale. Ele sunt Joker, AS, 7, 5, 4, 3 și 2.

Dublu Macao – se joacă după același regulament Macao. Diferența constă în faptul că la final dai jos două cărți dacă sunt de același fel, în loc să dai una.

Macao 7 – se joacă după același tip de reguli joc Macao. Diferența este dată de cărțile cu valoarea 7, care se folosesc pentru a opri o „umflătură”/pedeapsă.

Îți mai punem la dispoziție și ghiduri detaliate despre cum se joacă Rentz și Domino!

Istorie Macao

Nu se știe cu exactitate când a apărut Macao și cine l-a inventat. Ceea ce se știe cu siguranță este că în perioada comunismului, acesta era un joc foarte îndrăgit.

Se mai știe și că jocurile cu cărți au fost inventate de chinezi, aproximativ în secolul al IX-lea în timpul Dinastiei Tang. Cărțile chinezilor antici au fost împărțite în patru categorii care corespundeau cu o anumită valoare de bani în numerar – monede mărunte, grămezi de monede, sute de monede și mii de monede.

Ulterior cărțile de joc au ajuns în Egipt și apoi în India. Mai târziu, în secolul al XIV-lea, cărțile de joc au ajuns și în Europa, mai exact în Italia, Franța, Spania și Portugalia. Rapid, popularitatea lor a crescut. Iar în zilele noastre există o adevărată industrie a jocurilor de noroc și, implicit, a jocurilor cu cărți.

Alte detalii despre Macao joc 2024

Știi deja cum se joacă Macao, deci este momentul să afli și câteva ponturi care îți vor garanta faptul că vei fi mereu câștigător. Este de preferat să păstrezi în mână pentru finalul jocului un AS sau un Joker. Aceste cărți pot fi puse peste orice altă carte.

Dacă joci pe puncte, scapă prima dată de cărțile cu valoare mare pentru a nu rămâne cu ele în mână în cazul în care un alt jucător termină cărțile înaintea ta.

Am pregătit pentru tine și un articolul dedicat despre cum se joacă Remi online sau pe table!

Concluzie

Nu mai sta pe gânduri, ia un pachet de cărți Macao, cheamă câțiva prieteni sau familia și intrați în joc. Distracția este garantată! 

Sperăm că aceste informații despre Macao joc ți-au fost utile și că ai învățat cum se joacă Macao și care sunt reguli joc Macao!

Autor

Mara Ivan

Editor Senior