ONJN și licența pentru jocuri de noroc

ONJN sau Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este o instituție aflată ȋn subordinea Guvernului României, cu funcția de reglementare a pieței jocurilor de noroc din țara noastră. Practic Oficiul Jocurilor de Noroc autorizează, controlează și monitorizează activitățile de gambling de pe întreg teritoriul României.

Oficiul pentru Jocuri de Noroc a fost înființat în anul 2013 și a început să își manifeste propriu-zis atribuțiile începând din anul 2015. Sediul instituției se află în București, pe Calea Victoriei nr. 9, însă o variantă mult mai comodă de a afla mai multe este accesarea site-ului oficial al ONJN la adresa onjn.gov.ro.

Cum funcționează licențierea ONJN și de ce este necesară

Oficiul pentru Jocuri de Noroc este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică.

Fiind în subordinea Guvernului României, instituția s-a înființat prin OUG nr.20/27.03.2013, aprobată prin Legea nr. 227/19.07.2013. În acest moment, oficiul jocurilor de noroc funcționează în conformitate cu prevederile HG nr.298/29.05.2013, modificată și completată prin HG nr.644/28.08.2013.

Instituția a apărut cu scopul gestionării unitare a unor baze de date și a unui sistem informatic de monitorizare și control pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniu și creșterea încasării taxelor și impozitelor la bugetul de stat.

Evident, decizia înființării acestei instituții a avut la bază și necesitatea îmbunătățirii și adaptării reglementărilor jocurilor de noroc la dinamica acestui domeniu extrem de activ, cu implicații sociale asupra unor categorii vulnerabile. Discutăm aici despre necesitatea asigurării prevenirii dependenței de jocuri de noroc și a protecției minorilor.

Pentru a face un rezumat, oficiul național pentru jocuri de noroc de la noi din țară are câteva direcții prioritare de acțiune:

 • Reglementarea corectă, echitabilă, responsabilă și transparentă a jocurilor de noroc;
 • Combaterea sectorului ilegal al jocurilor de noroc prin consolidarea instrumentelor tehnice și juridice care permit depistarea și sancționarea operatorilor ilegali;
 • Promovarea unor case de pariuri licențiate în România, cu oferte legale de servicii sigure și de calitate în domeniul jocurilor de noroc.

Cu ce ajută ONJN jucătorii la cazino din România?

Până în anul 2015, piața jocurilor de noroc și gambling nu era pe deplin reglementată în România. Pentru unii acest lucru ar putea suna ca un avantaj, însă este o sabie cu două tăișuri. E adevărat, pe de-o parte aveai acces la aproape orice cazino online din lume și, evident, nu plăteam taxe pentru câștigurile încasate.

Însă, pe de altă parte, și riscul de furt al datelor noastre personale și bancare era mult mai mare. Să nu mai pomenim de operatorii ilegali de la care nu mai aveai absolut nicio șansă să îți și retragi câștigurile pe care le-ai generat.

În zilele noastre, piața jocurilor de noroc funcționează complet diferit datorită ONJN. Acum pariem numai la cazinouri licențiate, care sunt obligate să ne asigure servicii sigure și standarde înalte de securitate. Când vorbim de case de pariuri licențiate în România, discutăm de fapt despre existența unei licențe ONJN de clasa I.

Această licență este una temporară, valabilă timp de un an. Apoi, după procesul de verificare licență jocuri de noroc, se acordă o licență definitivă, valabilă pentru o perioadă de 10 ani de zile.

Poate vei fi surprins, însă nu numai operatorii de jocuri de noroc au nevoie de licențe pentru a-și vinde serviciile, ci și furnizorii de platforme software sau partenerii care promovează agenții, cum este și cazul nostru la Jocuri Cazinouri.

Noi funcționăm în baza unei licențe de clasa II obținută prin decizia ONJN nr. 1879/20.10.2016. Evident, pentru fiecare tip de licență de funcționare pentru case de pariuri online licențiate, operatorii trebuie să plătească taxe și impozite. De asemenea, statul român impune respectarea legislației în vigoare și ridicarea la un anumit standard de calitate al serviciilor oferite.

Avantajele de care beneficiază pariorii datorită reglementărilor ONJN

Pentru că știm că există și pariori seniori nostalgici la perioada de dinaintea reglementărilor legislative impuse de oficiul jocurilor de noroc din România, noi ne-am hotărât să îți oferim numai câteva exemple de facilități oferite, la care înainte nu aveam acces:

 • Case pariuri online licențiate România înseamnă în primul rând platforme online în limba română. Deci atunci când pariem la case de pariuri online licențiate în România, toate procesele au loc în limba pe care o vorbim cel mai bine;
 • Tot atunci când ne referi la case de pariuri licențiate în România, ne așteptăm să avem posibilitatea de a depune, retrage și paria direct în RON, moneda națională;
 • La case de pariuri licențiate în România, accentul cade pe nevoile românilor. De exemplu, vei avea parte de mai multe oferte cu meciuri din campionatele interne, promoții și bonusuri pe meciuri ale echipelor românești, mese de ruletă și blackjack cu dealer care vorbește în română și multe alte avantaje;
 • Dacă suspectezi vreodată cazinouri licențiate de fraudă sau nerespectarea legilor în vigoare, poți formula o plângere la ONJN.

Obligațiile pe care le au pariorii conform reglementărilor ONJN

Evident, ca pariori beneficiem de mai multe avantaje datorate reglementărilor legislative ale ONJN. În aceeași măsură, însă, pentru că pariem la jocuri de noroc și uneori obținem și venituri din această activitate distractivă, trebuie să ne asumăm și niște obligații.

Le vom detalia în continuare pe cele pe care le considerăm de importanță  majoră:

Ai dreptul legal să pariezi numai la case de pariuri online licențiate ONJN. Poți accesa oricând lista de case de pariuri licențiate în România pe onjn.gov.ro, la secțiunea “Aprobat” (Approved). Însă noi îți recomandăm să încerci, mai ales, cazinouri licențiate recomandate de noi pentru a beneficia și de oferte exclusive. Conform legii actuale din România, accesul pe site-uri de gambling nelicențiate este interzis.

Dacă te încumeți totuși să joci la case de pariuri ilegale, riști să primești o amendă cuprinsă între 5000 și 10000 RON!

Dacă generezi venituri din jocurile de noroc, trebuie să plătești un impozit anual pentru fiecare retragere efectuată în parte. În principiu, impozitul este de 1%, cu condiția ca nicio retragere să nu depășească valoarea de 66.750 RON. Acest impozit trebuie plătit o dată pe an la ANAF.

O altă obligație foarte importantă pe care o ai atunci când pariezi la jocuri de noroc online este să îți verifici contul de utilizator. Conform articolului 129 alineatul (5) din Decizia nr. 111, din data de 24 februarie 2016, este obligatorie verificarea identității contului de pariuri în maxim 30 de zile de la înregistrare.

Ca parior, ai obligația de a te asigura că operatorul de jocuri de noroc la care pariezi are o copie a actului tău de identitate. Adică, dacă îți expiră buletinul și îl schimbi, ai în vedere să trimiți o nouă copie și operatorului de online casino la care ai cont de pariuri.

În caz contrar, contul va fi închis, iar fondurile aferente vor fi virate către bugetul statului. Ți-am pregătit și un ghid de verificare a contului de utilizator pentru ca tu să îndeplinești procesul KYC cât mai repede posibil, indiferent de operatorul la care decizi să pariezi.

Am strâns aici cele mai frecvente întrebări despre procesul de înregistrare și verificare KYC la cazinourile licențiate din România. Dacă te întrebi de ce trebuie să trimiți poze cu buletinul, cardul, facturi, aruncă o privire. Sigur îți va folosi ?

Pentru ce este nevoie de licență aparate jocuri noroc?

Activitățile pentru care este necesară obținerea unei licențe de organizare a jocurilor de noroc sunt:

 • Jocuri loto;
 • Pariuri;
 • Jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor (cărți de joc, zaruri, bile de ruletă, rulete și mese de joc, etc.);
 • Jocurile tip slot-machine sau clasicele păcănele, cum le știm cu toții;
 • Jocurile bingo organizate în săli de joc fizice;
 • Jocurile bingo organizate prin intermediul rețelelor de televiziune;
 • Jocurile bingo online;
 • Pariurile online;
 • Jocurile de noroc online.

Care este termenul de valabilitate al licenței de organizare a jocurilor de noroc?

Licența de funcționare ONJN poate fi de mai multe tipuri, însă ce este important să reții este că toți operatorii de jocuri de noroc primesc inițial o licență temporară de 1 an.

Apoi, dacă se ridică la standardele impuse de către oficiul jocurilor de noroc, putem discuta despre cazinouri licențiate pe o perioadă de 10 ani.

Cum se obține o licență aparate jocuri noroc?

Atunci când vorbim despre procesul de obținere licență aparate jocuri noroc, orice agent economic sau operator de cazinou trebuie să prezinte mai multe dovezi:

 • Obiectul principal de activitate să fie organizarea de jocuri de noroc;
 • Existența avizului organelor de poliţie acordat administratorilor sau reprezentanţilor legali ai persoanei juridice;
 • Constituirea capitalului social subscris şi vărsat în condiţiile ordonanței menționate;
 • Depunerea cazierelor judiciare și a altor acte emise de către autoritățile competente din raza de responsabilitate a cărora face parte ultimul domiciliu cunoscut din care să rezulte că împotriva oricăruia dintre administratorii sau reprezentanţii legali ai persoanei juridice nu s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea, în România sau într-un stat străin, pentru o infracţiune prevăzută de prezenta lege sau pentru o altă infracţiune săvârşită cu intenţie pentru care a fost aplicată o pedeapsă de minim 2 ani cu închisoarea;
 • Dovada spațiului propus și îndeplinirea de către acesta a cerințelor stabilite prin lege.

Cât costă o licență pentru jocuri de noroc?

Dacă te-ai întrebat vreodată cât costă o licență pentru jocuri de noroc, iată mai jos o listă cu taxele anuale percepute de către statul român pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc:

 • Pentru jocurile loto – 500.000 RON;
 • Pentru pariuri mutuale  – 200.000 RON;
 • Pentru pariuri în cotă fixă – 100.000 RON;
 • Pentru jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor –  400.000 RON;
 • Pentru jocurile tip slot-machine – 25.000 RON;
 • Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc – 40.000 RON;
 • Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune –  200.000 RON;
 • Pentru jocurile de noroc de tip pariuri on-line – 100.000 RON; 
 • Pentru jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă – 100.000 RON; 
 • Pentru jocurile de noroc on-line – 400.000 RON; 
 • Pentru jocurile loto on-line – 500.000 RON; 
 • Pentru pariurile mutuale on-line –  200.000 RON.

Case pariuri online licențiate România

Îți prezentăm mai jos lista cazinourilor noastre partenere, pe care ți le recomandăm cu toată încrederea:

 • Netbet – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.07.2016, valabilă până la 30.06.2026;
 • Maxbet – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.01.2017, valabilă până la 31.12.2026;
 • Fortuna – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.09.2016, valabilă până la 31.08.2026;
 • Vlad Cazino – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.09.2016, valabilă până la 31.08.2026;
 • Betano – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.02.2017, valabilă până la 31.01.2027;
 • Admiral – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.06.2017, valabilă până la 30.07.2027;
 • Winbet – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.03.2018, valabilă până la 29.02.2028;
 • Winmasters – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.07.2016, valabilă până la 30.06.2026;
 • Unibet – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.09.2016, valabilă până la 31.08.2026;
 • Baumbet – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.03.2017, valabilă până la 28.02.2027;
 • Betfair – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.09.2016, valabilă până la 31.08.2026;
 • Casa Pariurilor – cu licență de funcționare ONJN obținută în 01.08.2016, valabilă până la 30.07.2026.

Concluzie

La Jocuri Cazinouri, îți vom recomanda numai cazinouri licențiate. Poți să recunoști foarte ușor un operator licențiat dacă verifici partea de jos a site-ului pe care ar trebui să apară sigla și numărul licenței furnizate de către ONJN.

Dintre cazinourile partenere, noi îți putem garanta numai case de pariuri licențiate cu licență de clasa I, valabilă timp de 10 ani de zile.