...
reguli rentz

Rentz – Vezi cum se joacă și ce reguli sunt!

Dacă te-ai plictisit de clasicele jocuri de noroc cu cărți precum poker, blackjack, baccarat, ei bine, din fericire, există și alte variante. O idee captivantă și interesantă este să îți provoci familia sau să îți chemi prietenii acasă și să încercați jocul cu cărți Rentz.

Este un joc complex de tip compendiu (adică este format din mai multe jocuri/subjocuri) care vă va ține prinși ore întregi. Acest joc Rentz se poate juca și online, unde vei găsi oameni cu care să încerci acest joc distractiv, care îți va provoca mintea la strategii, dar te vei și distra pe cinste.

Număr de jucători3-6 jucători
Durată joccel puțin 3 ore
Vârstă minimă
Dificultateușoară

Încearcă și jocul de remi online pentru o experiență de neuitat! De asemenea, dacă ești interesat să pariezi la casino sau pariuri sportive, îți punem la dispoziție pagina noastră cu oferte bonus fara rulaj!

Despre Joc Rentz 2024

Pentru a desfășura un joc Rentz trebuie să știi că ai nevoie de răbdare, de cel puțin doi jucători în afară de tine (indiferent că joci online sau acasă) și de un pachet cu 32 de cărți dacă se joacă în patru. La fiecare jucător adăugat se mai adaugă opt cărți. Orice regulament Rentz spune că jocul este format din șapte tipuri diferite de jocuri: cinci sunt negative și două sunt pozitive.

Atunci când unui jucător îi vine rândul, el poate să aleagă unul din cele șapte tipuri de joc cu condiția să nu mai fie ales înainte de altcineva. Pentru că fiecare jucător alege un tip de joc, timpul de derulare al unui joc Rentz poate ajunge și la câteva ore.

Scopul acestui joc Rentz este să acumulezi puncte la cele trei jocuri pozitive și să nu ajungi pe minus la jocurile negative. Reține faptul că în ciuda faptului că este un joc cu un număr mare de jucători, nu se pot forma echipe. Deci, fiecare este pe cont propriu.

Descoperă mai multe idei jocuri de cărți cu mai mulți jucători în 2024 din articolul nostru dedicat!

Cum se joacă Rentz 2024?

Deși aparent pare un joc sofisticat și complicat, Rentz este simplu de jucat, dacă ești atent la tot setul de reguli Rentz. Este un joc complex datorită numărului mare de jocuri/subjocuri și datorită duratei lungi de timp de desfășurare.

Pentru fiecare jucător sunt necesare opt cărți. Deci, dacă se joacă în trei este nevoie de 24 de cărți, dacă se joacă în patru este nevoie de 32 de cărți, începând de la cărțile cele mai mari. Conform setului de reguli joc Rentz, la niciunul din cele șapte jocuri/subjocuri nu există atu.

Înainte de a începe jocul trebuie să desenezi un tabel pentru fiecare jucător. Dacă joci online, o să ai un tabel prestabilit pe site. Tabelul conține șapte jocuri cu punctajele (cinci negative plus total negative și cele două pozitive). Tabelul arată astfel:

Jocuri NegativeInfo
Popa de roșu (-100 puncte); nu trebuie luat popa de roșu;
Dame ( -25 puncte);nu trebuie luate dame;
Carouri (-20 puncte);nu trebuie luat carouri
Levate/mâini (-10 puncte/mână)nu trebuie luate mâini;
Totale minustoate jocurile negative (punctajul se obține prin adunarea tuturor negativelor);
Jocuri PozitiveInfo
Totale Pozitiveopusul subjocului Totale Minus (conform Rentz reguli, dacă la Negative nu trebuie luate Popa de roșu, Dame, Carouri, Levate, la Pozitive este exact invers);
Rentzobiectivul acestui subjoc este de a termina cărțile din mână înaintea celorlalți jucători.

În continuare, afli pașii următori din răspunsul la întrebarea „Cum se joacă Rentz?”. Odată ce s-a stabilit numărul de jucători, numărul de cărți necesare și s-a desenat tabelul, dealer-ul împarte opt cărți fiecărui jucător și începe runda prin punerea unei cărți jos, potrivit jocului/subjocului ales. Subjocul este ales de primul jucător de lângă dealer.

Citește și articolele noastre despre cum se joacă Jenga și Dixit , cum se joacă Macao sau chiar Țintar!

 • Cum joci Rentz mai departe? Se ține cont de întregul regulament Rentz, care spune că pe rând, în sensul acelor de ceasornic, fiecare jucător trebuie să pună jos câte o carte cu același simbol ca a celui care a început jocul. Jucătorul care are cartea cea mai mare ia mâna respectivă.
 • În cazul în care nici un jucător nu are cartea celui care a început jocul, se poate juca orice altă carte, dar nu va primi nici un punct.
 • Se continuă până când sunt jucate toate mâinile în funcție de numărul de jucători și nimeni nu mai are nici o carte în mână.
 • Pentru a respecta regulile de joc Rentz, la final se calculează punctajul în tabel, adică se notează punctajele în dreptul subjocului respectiv.
 • Apoi, al doilea jucător de lângă dealer alege următorul subjoc și se continuă în acest ritm până sunt epuizate toate subjocurile, cu respectarea clară a întregului set de reguli Rentz.

Tipuri de Rentz 2024

După cum ai aflat deja, există mai multe tipuri de joc Rentz, mai exact acele subjocuri pe care le alege fiecare jucător în parte. Există același tip de reguli Rentz pentru fiecare tip de joc Rentz, cu mici diferențe pe care le vei afla în continuare.

Jocuri negative Rentz

 1. Popa de roșu este un subtip de joc Rentz, în cadrul căruia jucătorii trebuie să aibă grijă să nu ia cartea popă de roșu. Atenția jucătorilor trebuie să fie focusată pe cărți astfel încât mâna cu această carte să nu ajungă la ei. Dacă un jucător are ghinionul să ia cartea popa de roșu, atunci primește în tabel -100 de puncte.
 2. Dame este un alt tip de subjoc Rentz, în timpul căruia, conform deja cunoscutului regulament Rentz, jucătorii nu trebuie să aibă mână cu cărți de dame. Dacă totuși se întâmplă să ia dame, în tabel vor primi -25 de puncte pentru fiecare damă.
 3. Carouri este tot un subjoc negativ. În cazul acestui tip de joc Rentz, dacă știi deja cum joci Rentz, ești focusat pe a nu lua carouri. În caz contrar, în tabel vei apărea cu -20 de puncte.
 4. Levate/mâini este un alt tip de subjoc Rentz negativ. Trebuie să te concentrezi la joc astfel încât să nu iei nici o mână. Dacă ai avut ghinionul să prinzi o mână, atunci vei avea automat -10 puncte.
 5. Totale Minus – în acest subjoc se adună practic toate jocurile negative, ceea ce înseamnă că nu trebuie să iei Popă de roșu, Dame, Carouri, Levate.

Jocuri pozitive Rentz

 • Totale Pozitive (Whist) este un tip de subjoc pozitiv. După cum ai observat deja, subjocurile pozitive sunt mult mai puține decât cele negative. Este de fapt opusul subjocului Totale Minus și potrivit Rentz reguli, trebuie luate Popa de roșu, Dame, Carouri, Levate. Trebuie să urmărești să iei toate mâinile. Fiecare mână îți aduce un plus de 10 puncte.
 • Rentz este tot un tip de subjoc pozitiv, fiind considerat cel mai popular subjoc. Obiectivul acestui subjoc este de a termina cărțile din mână înaintea celorlalți jucători.

Mai poți citi și despre Canastă, Monopoly sau despre Nu te supăra frate! De asemenea, am pregătit și un ghid despre cum se joacă Remi online sau pe table!

Istorie Joc Rentz

Acest distractiv joc Rentz mai este cunoscut și sub numele de Barbu sau Tafferan. A apărut în Franța, la începutul secolului XX. În acea perioadă era popular în special în rândul studenților, iar în anii ’60 a ajuns să fie foarte îndrăgit de jucătorii de bridge.

Unele surse spun că Rentz s-ar putea să fie originar din jocurile din Imperiul Austro-Ungar, precum Lorum sau Quodlibet.

Denumirea Barbu sub care mai este cunoscut îndrăgitul joc Rentz înseamnă în traducere „omul cu barbă”, aceasta fiind o referire la reprezentarea comună a cărții Popă de roșu (Rege de Inimă Roșie), care este singura carte de inimă cu barbă. Această carte denumește de altfel și unul dintre cele șapte tipuri de joc Rentz.

Versiunea franceză a jocului a fost jucată inițial cu un pachet de 32 de cărți clasificate de la șapte la As în fiecare culoare. Formele moderne sunt jucate cu un pachet complet de 52 de cărți. Variantele actuale de Rentz combină elemente și reguli din alte jocuri precum Whist, Hearts și Fan Tan, printre altele.

De-a lungul anilor, mulți producători de jocuri de masă au „inventat” alte jocuri bazate pe Rentz (Barbu). Printre acestea se numără jocul Parker Brothers, „Coup d’Etat”, care folosește un pachet de 32 de cărți și un tabel de marcaj cu săbii minuscule din plastic. Un alt joc derivat din Rentz este Dragonmaster, cu temă fantastică, inventat de Milton Bradley. Acest joc ține scorul cu bijuterii colorate din plastic.

Află mai multe despre cum se joacă Table și cum se joacă Rentz și Domino!

Alte detalii despre jocul de Rentz

Potrivit setului de reguli joc Rentz, se poate juca un subjoc și pe nevăzute. Avantajul în acest caz este că punctajul este dublu pentru toate jocurile, inclusiv la cele negative. Jucătorul care a optat varianta pe nevăzute nu poate să refuze jocul indiferent de numărul de capete pe care îl deține.

Întregul regulament Rentz spune că jocul poate fi refuzat doar de jucătorii care cumulează minim patru capete dintre care trei identice. Face excepție de la regulă ultima tură, în care se știe ce joc va fi jucat.

Concluzie

Dacă până acum nu ai încercat acest interesant joc Rentz, este momentul să o faci. Iubit și practicat de milioane de oameni din toată lumea, din Europa până în America, Rentz are toate șansele să mai dăinuie mulți ani de acum înainte.

Cu ajutorul tehnologiei, acest joc este jucat și online. Așadar, invită-ți prietenii la un Rentz! Dacă totuși nu poți face acest lucru, intră online și încearcă joc Rentz!  

Autor

Mara Ivan

Editor Senior