cazino Constanța

O pagina de istorie – cazino Constanța!

Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute edificii din Constanța, România. Asemeni cazinoului din Sinaia, și această construcție a avut drept pionier un arhitect român, mai concret pe Petre Antonescu. Acesta a fost desemnat de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național ca monument istoric. Cazino Constanța se află pe promenada din oraș, la Bulevardul Elisabeta nr. 2 de-a lungul Mării Negre, în cartierul istoric „Peninsula”.

Scurtă istorie a cazino Constanța

Cazinoul a fost reconstruit de trei ori, iar prima construcție a fost din lemn în 1880. A fost concepută pentru a fi un club și un centru comunitar pentru elita de vârf, dispusă să-și petreacă serile la multiple jocuri casino, precum bridge, zaruri, ruletă și altele. Clădirea a fost numită Cazin sau Kursaal (din limba germană).

A fost prima clădire românească care urma să fie construită pe malul Mării Negre, la scurt timp după ce Dobrogea a intrat sub administrația românească, ca urmare a războiului ruso-turc (1877-1878) și a Războiului de Independență al României. Versiunea cea mai recentă și modernă a fost construită în stil Art Nouveau, fiind și cea mai importantă clădire Art Nouveau din țară, proiectată și construită în conformitate cu planurile lui Daniel Renard și inaugurată în august 1910

Cea mai modernă versiune a cazinoului a funcționat timp de 38 de ani, fiind întreruptă din cauza celor două războaie mondiale. Cazinoul din Constanța a fost atacat și bombardat de trupele bulgare și germane, în Primul Război Mondial și devastat în cel de-Al Doilea Război Mondial. La un moment dat, a fost chiar folosit pe post de spital  de război. În 1948 a fost preluat de guvernul comunist și a deveni Casa de Cultură a Sindicatelor pentru partid până în 1960, când a fost înmânat Oficiului Național de Turism (ONT). Ultimele reparații majore au avut loc în 1986-1988, iar din 2020 și până în prezent se lucrează la reabilitarea acesteia.

Primul cazino din Constanta cu far genovez

Clădirea a folosit panta pentru a crea două terase suprapuse rotunjite, cu scopul de a oferi o vedere deplină asupra stâncii, mării și portului Constanța, din toate unghiurile. Era situat în vecinătatea farului genovez.

Interiorul avea o sală de bal, două săli de jocuri și două săli de lectură, unde vizitatorii puteau citi presa locală, națională și internațională. Inițial, orașul Constanța a închiriat clădirea și spațiul unor antreprenori. Unul dintre acești antreprenori la cazino Constanța a fost căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă și tatăl lui Horia Creangă, arhitect important din perioada interbelică.

La scurt timp după ce clădirea a fost gata, a trecut sub administrația Consiliul Județean, care a deschis-o pentru public. Constatând că aceasta nu produce decât venituri suficiente pentru a acoperi întreținerea, a fost din nou închiriată unor întreprinzători bogați. Nobilimea regională ar fi frecventat Cazin Kursaal. În 1891, Cazinoul din Constanța a fost aproape complet distrus de o furtună, iar la 29 ianuarie 1892 a fost aprobată demolarea acesteia.

Cazinoul din Constanța

Cazino Constanța în perioada 1893-1907

Cea de-a doua versiune a cazinoului a fost comandată și construită de către orașul Constanța și primarul Belik într-o locație din apropiere și și-a deschis porțile în 1893. A fost zidită și situată în aproximativ aceeași locație ca actualul cazinou și, ca și predecesorul său, a fost construit din lemn. Cazino Constanța era compus dintr-o sală de dans, mai multe camere, dar numai o terasă la mare.

În mai 1902, căpitanul Constantin Creangă a cerut primăriei și conducerii locale să închirieze clădirea. S-a făcut publicitate cu bucătar-șef, un cofetar calificat și fluent în limba franceză. El a avut succes și clădirea a fost transferată în îngrijirea sa, pentru 2.000 de lei pe an, cu stipularea că „vinde mărfuri și produse de cea mai bună și cea mai înaltă calitate” și utilizează „petrol de cea mai bună calitate, pentru a nu produce miros, când este ars pentru lumină”

Cazinoul din Constanța în era comunistă

După ce comunismul a venit în România, guvernul comunist postbelic a decis să transforme cazinoul într-o casă de cultură pentru a susține propaganda comunistă. Cazinoul a fost renovat de către guvernul comunist, cu un detașament format din 100 de prizonieri politici din tabăra de muncă a sclavilor Poarta Albă, sub inginerul adjunct Aurel Mărășescu.

Un supraviețuitor și muncitor a încercat să adune o listă de prizonieri care au lucrat la proiect și au reușit să-și amintească 59 de prizonieri. Prizonierii dormeau într-o zonă pe litoral, fiind singurul loc în clădire unde cerul nu era vizibil. Nu a existat căldură și au fost la mila oamenilor, chiar recurgând la consumul de organe de animale, potrivit unuia dintre prizonieri.

Proiectul a fost același în fiecare zi: „Lucrați, înfricoșător și fără sfârșit, apoi dormiți!”. La sfârșitul lunii iulie 1952, clădirea a fost recuperată de către cei trei colonei ai Securității, care au fost responsabili cu supravegherea prizonierilor și a proiectului – Domnul Albon, Domnul Cozmici și Domnul Crăciun. În 1956, clădirea a fost declarată parte a patrimoniului național.

Cum a descurs reabilitarea Cazinoului?

Din cauza cheltuielilor operaționale mari, clădirea a rămas închisă încă din 1990. Ultimele reparații majore ale clădirii au avut loc în 1988. Primăria Municipiului Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. În 2007, cazinoul a fost închiriat timp de 49 de ani grupului israelian”Queen”. După numeroase întârzieri, autoritățile locale au refuzat reconstruirea clădirii, dar și transferul acesteia către compania israeliană. În ianuarie 2018, Europa Noastră, cu sprijinul Institutului Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat, a catalogat Cazinoul drept unul dintre cele 7 locuri cele mai periclitate din Europa.

În anul 2014, edificiul a fost transferat administrației Companiei Naționale de Investiții ca soluție finală de salvare. A fost organizată o licitație pentru atribuirea contractului pentru executarea lucrărilor de reabilitare în cazino, cu 5 companii private care s-au înscris. Toate cele cinci firme au fost descalificate din licitație din cauza nerespectării standardelor minime de calificare stabilite de guvern.

O perioadă de apeluri și litigii au urmat, în timp ce cazinoul a rămas abandonat. 10 milioane de euro au fost alocate reabilitării cazinoului, dar din cauza litigiilor și a fenomenelor politice, banii și cazinoul au rămas neatinse. Primarul din Constanța, în 2018, Decebal Fagadau, a anunțat că orașul Constanța va începe lucrările publice și eforturile de conservare. Finalizarea lucrărilor era estimată să coincidă cu Ziua Dobrogei, independent de data licitației Societății Naționale de Investiții, în noiembrie 2018.

Care este situația Cazinoului în prezent?

Procesul de reconstrucție a fost îngreunat de factori economici și politici, astfel că abia în mai 2019 Compania Națională de Investiții a realizat o licitație pentru a salva Cazinoul. Investiția pentru reabilitarea acestei embleme a Constanței a fost estimată la suma de 112 milioane de lei. Lucrările au început la data de 2 mai 2020 și muncitorii lucrează și în prezent, atât la reabilitarea exteriorului, cât și la consolidarea construcției, a spațiilor interioare și a celor mai mici detalii.

Lucrările vor respecta pe deplin stilul Art Nouveau caracteristic clădirii, astfel că o parte dintre elementele principale vor fi reconstruite. Acest lucru se va întâmpla, spre exemplu, cu una dintre scările proiectate în 1986, care va fi refăcută după planul original al construcției din 1910 și multe alte elemente care pot să apară pe parcursul renovărilor.

Odată ce Cazinoul din Constanța se va deschide din nou pentru public, oamenii vor putea să se bucure de un muzeu, o sală de bal și chiar un cinematograf, toate în cadrul aceleiași construcții impresionante. Cazinoul din Constanța va redeveni un important centru cultural și de divertisment, un punct istoric în toată splendoarea sa și o adevărată atracție pentru turiștii români și străini, așa cum a reprezentat în perioada sa de glorie.

Concluzie

Acum că știi toate aceste lucruri, cu siguranță vei privi altfel cazinoul când te va mai purta drumul spre mare. Pentru mai multe informații despre alte cazinouri populare din România, care au marcat istoria nu doar prin arhitectura lor impozantă și rafinată, ci și prin utilizarea incintei clădirilor în diverse scopuri de-a lungul evenimentelor istorice, îți recomandăm să citești întreaga serie de articole despre cele mai emblematice cazinouri de la noi din țară.

De asemenea, dacă ești curios să afli lucruri interesante și despre cazinourile de peste hotare, avem încă 3 articole pregătite special pentru tine care te vor familiariza cu epicentrul jocurilor de noroc – orașul Las Vegas, cu cele mai renumite cazinouri de pe întreg mapamondul, dar și cu cele mai frecventate și generoase cazinouri din Europa, pe care încă le mai poți vizita pentru a te bucura din plin de o experiență de joc aparte.