...
ghid poker texas hold'em

Ghid Poker Texas Hold’em

Te invităm să citești un ghid poker Texas Hold’em complet, pentru a te familiariza cu regulile celui mai cunoscut și iubit tip de poker din lume. Vei învăța cum se joacă poker Texas Hold’em, care este istoria acestuia, dar îți vom prezenta și câteva sfaturi poker Texas Hold’em utile pe care cu siguranță vei vrea să le aplici, totul în acest ghid poker Texas Hold’em!

Despre jocul de poker Texas Hold’em

Jocul de poker are o istorie extrem de îndelungată, unele teorii susținând chiar faptul că acest joc provine tocmai din anii 900, China. Totuși, cea mai plauzibilă variantă vine din anii 1800, America, acolo unde s-a jucat primul joc de poker  similar cu cel pe care îl cunoaștem azi, adică cel cu 52 de cărți.

Neașteptat, însă nu avem de-a face cu o îndelungată istorie poker Texas Hold’em, deoarece această variantă de joc a apărut tocmai la începutul secolului 20. Se crede că primul joc a avut în orașul Robstown din statul Texas.

În anul 1963 Texas Hold’em a fost introdus pentru prima oară oficial în California Club din Las Vegas, de către americanul Corky McCorquodale. La început, jocul nu părea foarte rentabil, deoarece el nu atrăgea jucătorii care erau dispuși să cheltuie mulți bani. Acest lucru s-a schimbat în anul 1969, atunci când el a fost introdus în cazinoul Dunes din Las Vegas, acolo unde au fost invitați mai mulți jucători profesioniști pentru a-i face reclamă popularului joc.

În anii ce au urmat și până în prezent Texas Hold’em a câștigat rapid teren și a devenit cel mai popular joc de poker din lume. El este, de asemenea, cel mai prezent și în cazinourile online și cel care se bucură de cele mai multe turnee internaționale.

Află mai multe despre cele mai populare tipuri de poker!

Cum se joacă Texas Hold’em

Dacă vrei să afli cum joci poker Texas Hold’em te invităm să citești mai departe articolul, deoarece îți vom prezenta toate detaliile care te interesează. Vei avea parte de reguli poker Texas Hold’em foarte ușor de înțeles, din fericire.

În cadrul acestuia, jucătorii trebuie să formeze cea mai bună mână formată din cinci cărți. Fiecare dintre jucătorii de la masă vor primi câte două cărți pe care le vor putea vedea doar ei. Pe masa de joc, în timpul rundelor, se vor afișa cinci cărți comunitare, pe care le văd toți jucătorii de la masă. Cu ajutorul celor două cărți pe care le-au primit, jucătorii trebuie să aleagă alte trei dintre cărțile de pe masă pentru a forma cea mai bună mână.

Jocul începe prin plasarea unor blinduri automate (mize) de către doi jucători, ordinea fiind dată de rotația acelor de ceas. Există un small blind și un big blind. În acest moment sunt distribuite cele două cărți pentru fiecare dintre jucătorii de la masă.

Consultă ghidul nostru de poker dedicat pentru și mai multe informații!

Prima rundă la Texas Hold’em

Prima rundă de pariere se numește preflop și ea se produce înainte de afișarea primelor trei cărți comunitare. Primul jucător care are dreptul să acționeze este cel poziționat în partea stângă a celui care a plasat big blindul. Jucătorul poate da call (să plătească valoarea mizei), raise (să crească miza) sau fold (să renunțe la cărți și să se retragă din rundă).

În funcție de acțiunea primului jucător, jocul continuă cu ceilalți de la masă, care au la dispoziție aceleași acțiuni. După ce ultimul bet va primi call, atunci runda de preflop se încheie și sunt plasate de către dealer primele trei cărți vizibile pentru toți jucătorii.

Runda a doua Texas Hold’em

A doua rundă de pariere este numită flop. Modul de joc este similar cu cel de la prima rundă, jucătorii putând să dea check (adică să paseze acțiunea la următorul jucător la rând), bet, raise, call sau să se retragă.

Texas Hold’em Runda a treia

Următoarea rundă de pariere se numește turnul. Este momentul în care dealerul va arăta a patra carte comunitară. Ea se desfășoară și se încheie precum cea de-a doua rundă.

Runda a patra Texas Hold’em

Ultima rundă de pariere are denumirea de river și este identică cu cele două de mai sus, fiind și cea în care pe masă va fi plasată ultima carte comună. După încheierea tuturor pariurilor, este timpul ca toți jucătorii rămași în rundă să-și arate cărțile, iar cea mai bună mână va fi declarată câștigătoare. Acțiunea dezvăluirii cărților de joc se numește showdown.

Ierarhia mâinilor la Texas Hold’em

Acum că ai înțeles care este modul de desfășurare al rundelor de pariere în Texas Hold’em, este important să cunoști și care sunt mâinile, mai precis ierarhia lor. Mai jos, îți prezentăm ierarhia mâinilor la Texas Hold’em în ordine de la cea mai bună, la cea mai slabă.

Chinta Roială

Royal Flush sau chinta roială este o mână imbatabilă în acest joc de poker. Ea este compusă din cinci cărți de culoare identică și pornește de la cartea Zece, până la As. Exemplu: Zece, Juvet, Damă, Popă, As.

Chinta de Culoare

Straight Flush sau chinta de culoare este formată din cinci cărți consecutive care dețin o culoare identică. De exemplu: Trei, Patru, Cinci, Șase, Șapte (toate de o anumită culoare Romb/Inimă Neagră/Inimă Roșie/Treflă).

Careu

Careul (Four of a Kind) este o mână foarte bună în Texas Hold’em. Pentru a o obține, jucătorul trebuie să dețină patru cărți din rang identic și una adițională. Exemplu: Popă de Treflă, Popă de Romb, Popă de Inimă Neagră, Popă de Inimă Roșie și un Zece.

Culoare

Culoarea (Flush) este formată din cărți din rang diferit, dar care dețin aceeași culoare. Exemplu: Popă, Doi, Șapte, Juvet, Cinci (toate de o anumită culoare Romb/Inimă Neagră/Inimă Roșie/Treflă).

Chinta

Chinta simplă (Straight) este compusă din 5 cărți consecutive,fără să conteze culoare lor. Exemplu: Trei, Patru, Cinci, Șase și Șapte.

Trei de-un fel

Trei de același fel (Three of a Kind) se referă la acele mâini compuse din trei cărți care fac parte din același rang și alte două adiționale, din rang diferit. Exemplu: Trei, Trei Trei, Juvet și As.

Two Pair

Două Perechi (Two Pair), poate fi o mână destul de bună în anumite situații. Ea se referă la situația în care jucătorul deține două cărți din același rang, alte două din rang diferit și o carte adițională. Exemplu: As, As, Popă, Popă și Opt.

O pereche

Perechea (One Pair) este formată din două cărți din același rang și alte trei din ranguri diferite. Exemplu: Juvet, Juvet, Doi, Cinci și Damă.

Carte Mare

Cartea Mare (High Card) este mână din poker în care jucătorul deține cinci cărți diferite ca rang, indiferent de culoarea lor. Exemplu: Doi, As, Popă, Patru și Zece.

Cam acestea ar fi cele mai importante reguli pe care trebuie să le știi atunci când vrei să joci poker Texas Hold’em. Reține faptul că trebuie să înțelegi corect modul de distribuire al cărților, modul de pariere pentru fiecare rundă, dar și ierarhia mâinilor. Consultă și articolul nostru despre ierarhia mâinilor de poker!

Sfaturi pentru Texas Hold’em

Mai departe îți prezentăm câteva sfaturi poker Texas Hold’em pe care ar fi bine să le aplici atunci când te vei juca.

Alte detalii poker Texas Hold’em

Dacă ești un jucător începător în ceea ce privește Texas Hold’em, noi recomandăm să citești foarte bine regulamentul acestui joc. De altfel, sfatul nostru este să te joci la început la mese care au mize mici sau să participi la turnee cu big blinds și small blinds de valori pe care ți le permiți.

Texas Hold’em se bazează bineînțeles și pe noroc, însă spre deosebire de tipurile de poker în care nu există cărți comunitare, aici intervine și capacitatea de predicție și de analiză a fiecărui jucător de la masă.

Concluzie

Concluzionând, Texas Hold’em este o variantă de poker ideală pentru cei la început de drum, dar nu numai. Este cel mai iubit tip de poker și cel pe care cu siguranță îl vei găsi în portofoliul majorității cazinourilor online din România.

Îți recomandăm să aplici sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest ghid și să începi să joci pe mize mici până te vei obișnui cu modul de joc. Nu uita că la început ar fi bine să o faci în mediul online, fiind un loc ideal pentru antrenament.

Autor

Mara Ivan

Editor Senior