...
joc poker

Tipuri de Poker

Dacă vrei să afli care sunt cele mai importante și cunoscute tipuri de poker existente, te invităm să citești acest articol! Vom discuta pe scurt despre fiecare versiune în parte, îți vom prezenta care sunt regulile generale, dar și alte detalii interesante pe care ar trebui să le știi înainte de a te juca sau care te vor ajuta să înțelegi mai bine acest joc popular de cărți.

Câte tipuri de poker există?

O să descoperi că acest joc poker vine în foarte multe variante și tipuri de poker. Acestea sunt de asemenea grupate pe diferite sisteme de joc și ierarhizare al mâinilor. Concret, cele mai cunoscute versiuni poker fac parte din sistemele High, Ace to Five Lowball sau Deuce to Seven Lowball. Mai există de asemenea și sistemul Badugi, însă el este unul ceva mai complicat.

Joc Poker Texas Hold’em

De departe cel mai cunoscut tip de poker este Texas Hold’em, fiind și cel mai jucat în mediul online sau în cazinourile terestre.

În cadrul acestei versiuni, jucătorii primesc de la dealer câte două cărți cu fața în jos și, cu ajutorul lor, trebuie să formeze combinații de 5 cărți împreună cu 3 dintre cele 5 de pe masă care sunt expuse tuturor jucătorilor de la masă.

Jucătorii vor paria bani înainte de fiecare întoarcere a flop-ului sau pot da fold dacă consideră că mâna pe care o au îi poate ajuta să câștige pot-ul.

Omaha Joc Poker

Omaha Hi este al doilea cel mai popular și mai iubit tip de poker. El seamănă foarte mult cu varianta Texas Hold’em. Diferența se face la numărul de cărți pe care jucătorul le primește. Dacă în versiunea mai sus amintită acesta va primi doar două cărți, la Omaha el primește nu mai puțin de patru.

Deși regulile sunt similare și jucătorii trebuie să formeze mâini cu ajutorul celor 5 cărți de pe masă, ei trebuie să aleagă doar două dintre cele patru pe care le-au primit inițial. Jocul este apreciat datorită faptului că fiecare jucător are șanse mai mari să obțină combinații de cărți bune, fiind de în același timp și mult mai palpitant.

Joc Poker 7-Card Stud

7-Card Stud, sau Seven-Card Stud, este versiunea de poker care se bucura de cea mai mare popularitate înainte ca Texas Hold’em să acapareze piața.

În acest joc nu există cărți comune, ci el începe cu două cărți care sunt întoarse cu fața în jos, plus una vizibilă.

Jucătorii primesc în total 7 cărți (trei întoarse, patru vizibile), iar cu ajutorul lor trebuie să aleagă cea mai bună mână de cinci cărți.

La final, jucătorul cu cea mai bună mână de cinci cărți din cele șapte va câștiga pot-ul.

5-Card Stud Joc Poker

5-Card Stud este o versiune de poker destul de simplă de jucat. Fiecare jucător primește cinci cărți. Aceștia au dreptul de a le schimba, de a schimba o parte dintre ele sau să nu schimbe nicio carte. În locul celor schimbate va primi din partea dealerului alte cărți.

Acest tip de poker ține foarte mult de noroc, deoarece la urma urmei nu vei ști niciodată ce cărți primești la schimb. Câștigătorul este cel care la final are cea mai bună mână formată din cinci cărți.

Acestea sunt de departe cele mai cunoscute tipuri de poker și cele mai jucate. Totuși, trebuie să știi că există mult mai multe variante, printre care amintim: Omaha Hi-Lo, 7-Card Stud 8 or Better, Double Flop Hold’em, 2-7 Triple Draw și nu numai.

Despre jocul de poker

Avem de-a face cu o istorie poker destul de îndelungată, care depășește cu mult un mileniu. Există mai multe teorii despre originile jocului, însă cele mai multe păreri de specialitate s-au concentrat mai degrabă asupra uneia, care pare cea mai plauzibilă dintre toate.

Prima variantă a jocului de poker se crede că datează din anii 900 și ar avea originile în China, în timp ce alte două teorii ne spun faptul că de fapt joc poker vine din Germania sau din India.

Teoria cea mai plauzibilă, cea despre care vorbeam în rândurile de mai sus, este legată de faptul că joc poker a fost creat de fapt în Franța, în anii 1400, iar asta pentru că varianta de la acea vreme este cea mai apropiată de cea din prezent. Mai precis, joc poker se desfășura cu ajutorul a 52 de cărți de joc ce aveau patru culori (simboluri) diferite.

În secolul al 17-lea, joc poker a fost răspândit în Canada de către coloniștii francezi, ca mai târziu Pogue (denumirea de la acea vreme) să aibă un succes și mai mare în SUA, în special în timpul Războiului Civil, iar asta pentru că soldații îl practicau pentru a se distra în timpul liber. În anul 1834 a apărut denumirea oficială de joc poker, ea fiind dată de către un fan pasionat al jocului, numit Jonathan Green. De atunci și până în prezent, au apărut numeroase versiuni poker despre care vom vorbi în continuare.

Reguli poker

Pentru că unele dintre tipuri de poker folosesc alte sisteme de ierarhizare a mâinilor, propunem ca mai jos să îți prezentăm pe scurt reguli poker pentru cele mai cunoscute dintre ele, cum ar fi Texas Hold’em sau Omaha.

În primul rând, joc poker începe prin plasarea unor bet-uri automate de către doi jucători (small blind și big blind). La fiecare rundă, jucătorii pot opta pentru următoarele acțiuni atunci când le vine rândul, iar asta până vor fi afișate toate cele cinci cărți comune:

Află mai multe despre cum joci poker din ghidul nostru dedicat!

Pre-Flop este prima rundă de pariere, iar ea începe în momentul în care toți jucătorii au primit cărțile individuale. După ce au fost afișate cărțile comune, adică cele trei cu fața în jos de pe masă, începe parierea pe flop. Parierea pe Turn se face după afișarea celei de-a patra cărți comune, iar parierea pe River după ultima carte afișată pe masa de joc.

După ce se termină toate rundele și pariurile jucătorilor, urmează Showdown-ul. Concret, toți jucătorii rămași în joc își vor afișa cărțile și cel cu cea mai bună mână va câștiga.

Ierarhia mâinilor în poker se face în felul următor, de la cea mai bună, la cea mai slabă: chinta roială, chinta de culoare, careul, full, culoare, chintă, trei de-un fel, două perechi, pereche și carte mare.

Consultă articolul nostru despre ierarhia mâinilor de poker!

Sfaturi poker

Sunt o mulțime de sfaturi poker de care ar trebui să ții cont pentru a avea succes și pentru a-ți limita eventualele pierderi. Bineînțeles, nu toate dintre acestea se aplică chiar la toate tipuri de poker, însă majoritatea sunt comune. Iată care sunt recomandările noastre în ceea ce privește sfaturi poker:

Alte detalii despre tipuri de poker

După cum am menționat în acest articol, sunt multe tipuri de poker care folosesc regulamente diferite. Acestea se referă la ierarhizarea mâinilor, la modul de joc, la modul de împărțire al cărților și nu numai.

Sfatul nostru este să te joci doar tipuri de poker pe care le stăpânești cel mai bine. Dacă îți dorești să joci o versiune, ar fi bine să te informezi corect înainte și să te antrenezi înainte de a începe să joci pe bani reali.

Concluzie

Joc poker este unul dintre cele mai cunoscute din istoria jocurilor de noroc. Sperăm că articolul prezent ți-a fost de folos pentru a înțelege mai bine bazele celor mai cunoscute tipuri de poker și pentru a face diferențierea între ele. Nu uita că pe site-ul nostru găsești multe alte materiale utile care te pot ajuta să îți îmbunătățești jocul de poker!

Autor

Mara Ivan

Editor Senior