domino

Domino – Cum se joacă, Reguli, Istorie

Domino este un joc extrem de popular la nivel global și cu siguranță ai auzit și tu despre acesta. Totuși, pentru a-l înțelege mai bine, este important să știi cum se joacă Domino, dar și să afli informații utile despre acesta, cum ar fi istoria joc Domino și nu numai. Așadar, în cadrul acestui articol îți vom prezenta totul despre reguli Domino, dar și care sunt cele mai interesante specificații joc Domino 2023.

Dacă ești curios despre lumea jocurilor de noroc, vezi lista noastră de cazinouri cu bonus fara depunere! Totodată, credem că ai putea fi interesat și de cele mai noi case de pariuri din România și cum poți profita de ofertele acestora! Mai mult, îți oferim un bun început la casino, cu ajutorul paginii noastre bonus fara rulaj de unde poți revendica rotiri gratuite fara depunere si fara rulaj!

Număr de jucători2-10 jucători
Durată joc30 de minute
Vârstă minimă5+
Dificultateușoară

Vezi și articolul nostru dedicat despre cum se joacă Remi online sau pe tablă!

Despre joc Domino 2023

Domino joc are o istorie destul de îndelungată, de aproape un mileniu. În timp, el a devenit popular peste tot în lume și este practicat chiar și în ziua de astăzi între prieteni, la petreceri, în familie și chiar există turnee și competiții bazate pe acesta.

domino joc de societate

Conform setului de reguli Domino, varianta clasică a acestuia conține 28 de piese dreptunghiulare. Ele sunt împărțite în două părți egale, iar acestea sunt notate puncte, de la zero la șase mai exact. Șapte dintre aceste piese se numesc “duble”, pentru că pe jumătățile acestora sunt notate puncte identice.

Piesele unui Domino joc sunt fabricate în zilele noastre din lemn sau din plastic. Pentru a putea juca Domino, ai nevoie doar de un astfel de set și de o masă suficient de încăpătoare pe care se pot răsturna piesele, iar mai apoi etala în timpul joc Domino.

Scopul jucătorilor este să rămână cu cât mai puține piese în mână la finalul Domino joc. Dacă vrei să înțelegi mai bine regulament Domino, citește în continuare acest articol și află cum joci Domino 2023.

Află mai multe și despre idei jocuri cu cărți pentru mai mulți jucători sau chiar doi!

Cum se joacă Domino 2023?

Conform Domino reguli joc, pentru început trebuie amestecate toate piesele, apoi plasate cu fața în jos pe masa de joc. Apoi, se va alege o piesă aleatorie care va fi întoarsă cu fața în jos. Ea este piesa de bază de la care se va porni practic joc Domino.

 • Instrucțiuni joc Domino continuă prin acțiunea în care fiecare jucător de la masă va lua câte 5 sau 7 piese de joc.
 • Imediat după, jucătorii vor începe să pună pe rând câte o piesă de joc. Atenție însă, Domino joc reguli specifică faptul că ordinea nu este una aleatorie, ci exactă.
 • Piesele care ajung pe masă din mâna jucătorilor trebuie plasate la capătul unei piese care este deja amplasată cu fața în sus. Concret, jumătățile de piese care se vor uni trebuie să aibă același număr de puncte notate pe ele.
 • Dacă un jucător nu deține o piesă care să se combine cu cele etalate, bazându-ne pe reguli Domino, el va trebui să tragă o piesă din cele rămase pe masă neîntoarse.
 • Dacă noua piesă pe care o ridică se potrivește cu cele de pe masă, atunci el are dreptul să o plaseze imediat.
 • Dacă nici piesa nou luată nu se leagă cu nimic, atunci el va trebui să mai aștepte o tură.

După cum spuneam, avem Domino reguli de joc foarte simple. Domino joc continuă în modul în care l-am prezentat mai sus, până când unul dintre jucători va termina toate piesele pe care le deține. În plus, joc Domino se termină și în situația în care niciunul dintre jucătorii de la masă nu mai pot etala vreo piesă. Așa cum reguli Domino precizează, câștigător este cel care rămâne cu cele mai puține piese la final.

O altă regulă Domino joc de care trebuie să ții cont este legată strict de piesele care se numesc “duble”. Față de piesele clasice, ele trebuie amplasate diferit pe masa de joc Domino. Acestea se pun la 90 grade, pentru ca mai apoi să se poată uni la ambele capete cu celelalte piese.

Citește și cum se joacă Monopoly, cum se joacă Țintar sau cum se joacă Table, dacă ești pasionat de jocuri de societate.

Tipuri de joc Domino 2023

Precum la orice alt joc cunoscut la nivel global și la Domino vom găsi mai multe variante și tipuri. În primul rând, există jocuri de Domino cu diferite tematici inspirate din filme, animații și nu numai. De regulă, acestea sunt special construite pentru cei mici, pentru a-i stimula să joace acest joc Domino.

Există chiar mai multe variante de Domino joc, chiar dacă majoritatea respectă principiile joc Domino reguli. Iată care pot fi acestea:

 • Joc Domino Dublu Nouă – deține 55 de piese și poate fi practicat de un număr mai mare de jucători;
 • Domino Joc Dublu Doisprezece – se joacă cu 91 de piese;
 • Jocul Domino Chinezesc – se bazează pe 32 de piese de joc.

Pe lângă cele prezentate mai sus, găsim pe piață multe alte variații de joc Domino, unele dintre ele jucându-se cu 45 de piese. În principiu, după cum am menționat ceva mai sus, cu cât un Domino joc are mai multe piese, cu atât el poate fi jucat de către mai multe persoane în același timp.

Varianta clasică de joc Domino și cea mai populară este cea pe care noi ți-am prezentat-o anterior. Aceasta se numește Dublu Șase și este ideală spre a fi jucată de către doi jucători.

Istorie Domino joc

Cea mai veche atestare în ceea ce privelște joc Domino datează tocmai din anii 1200, din China. Pe atunci, acest Domino joc se juca folosind piese confecționate din piatră, iar suprafața de joc era una foarte mare. Au fost de asemenea descoperite piese de Domino fabricate cu fildeș, vorbind așadar de o perioadă următoare, atunci când tehnologia de la acea vreme a evoluat.

Mult mai târziu, mai precis în secolul 18, joc Domino a ajuns în Anglia datorită prizonierilor de război francezi. De atunci, joc de Domino s-a răspândit rapid în Europa și a devenit foarte popular datorită regulilor simple, dar și a modului în care este practicat.

Mai există teorii care spun faptul că joc de Domino ar fi fost adus pe teritoriul european de chinezi. În plus, unii istorici cred că Domino a fost inventat atât în Europa, cât și în China, într-un mod independent. Cu toate astea, un joc similar se practica chiar și de către eschimoșii americani. Așadar, oricare ar fi originea acestui Domino joc, cert este că el s-a răspândit la un moment dat foarte rapid pe întreaga planetă.

De la jocul clasic de Domino Chinezesc au apărut foarte multe variante similare. Spre exemplu, celebrul joc Mahjong, de care cu siguranță ai auzit, este un urmaș al jocului de Domino.

Vezi cum se joacă Jenga ori cum se joacă Nu te supăra frate, chiar prin intermediul articolelor noastre.

Alte detalii despre joc de Domino 2023

În primul rând, trebuie să știi că orice variantă a jocului Domino pe care dorești să o încerci urmează aceleași principii. Totuși, îți recomandăm să citești regulamentul fiecărui tip pentru a înțelege cum joci Domino, mai ales dacă Domino joc deține mai multe piese.

Poți juca de altfel și Domino pe punctaj, iar câștigător să fie jucătorul care a reușit să acumuleze cât mai multe puncte. Există mai multe tipuri prin care îl poți calcula, după cum urmează:

 • Se joacă mai multe runde de Domino joc, iar jucătorul care câștigă o rundă primește un punct;
 • Se pot acorda puncte la finalul jocului de Domino. Vorbim despre un punctaj egal cu valoarea pieselor de la capetele fiecărei linii formate;

Joc Domino oferă și numeroase beneficii pentru cei care îl practică, indiferent de vârsta pe care ei o au, precum:

 • În primul rând, joc de Domino ajută la crearea unor relații de comunicare atunci când este practicat împreună cu prietenii sau familia.
 • De altfel, Domino joc dezvoltă spiritul de competiție, fiind până la urmă vorba despre un joc care la final oferă un singur câștigător.
 • Acest Domino joc este, de altfel, foarte distractiv și se pot organiza turnee între prieteni, petrecând astfel mult mai mult timp jucându-l și făcându-l mult mai interesant.
 • Joc de Domino este chiar recomandat pentru copii, deoarece are capacitatea de a-i ajuta cu dezvoltarea atenției, gândirii logice și a strategiei. Să nu uităm că în cadrul lui se poate folosi și matematica, iar acest lucru este bineînțeles un punct forte.

Dacă ești sau devii un pasionat al acestui joc de Domino, trebuie să știi că există chiar și competiții naționale sau internaționale la care poți participa. Vei găsi și numeroase jocuri online de Domino, însă din păcate în prezent ele nu sunt specifice cazinourilor online din România.

Descoperă cum se joacă Dixit și cum joci Canastă, sau chiar Macao special pentru pasionații de jocuri bune și distracție!

Concluzie

Acum că ai aflat despre Domino cum se joacă, sperăm că îți este mult mai clar și că vei practica jocul într-un mod corect alături de prieteni, familie și nu numai. În plus, ai descoperit și informații legate despre istoria Domino joc, ceea ce credem că te-a făcut să înțelegi cum de a ajuns atât de popular. Îți recomandăm să ții cont de reguli Domino joc pe care îl încerci și să nu uiți să te distrezi!

Întrebări frecvente Domino joc 2023

Cum se joacă Domino?

Jocul de Domino presupune ca jucătorii să așeze pe rând câte o piesă pe masa de joc. Aceasta trebuie să fie așezată în prelungirea unei alte piese, astfel ca jumătățile înscrise pe ele să dețină același număr de puncte.

Câte piese are Domino?

Varianta clasică a jocului de Domino are 28 de piese.

Câte cărți se împart la Domino?

La Domino joc, se împart câte 5 sau 7 piese.

Ce înseamnă Domino?

Cuvântul “Domino” este împrumutat din latinul “dominus”, care înseamnă “Lord” sau “Stăpân”.

Cine a inventat Domino joc?

Nu se știe cu exactitate cine a inventat jocul Domino, deoarece există atestări ale acestuia în diferite zone de pe glob, unele având chiar și sute de ani.

Când a apărut Domino joc?

Prima variantă a jocului Domino a apărut în anii 1200. El a devenit popular în Europa tocmai în secolul 18.

Cum să câștigi la joc Domino?

Jocul de Domino este câștigat de către jucătorul care la final rămâne cu cele mai puține piese. Astfel, pentru a câștiga, trebuie să te asiguri că vei etala cât mai multe dintre piesele pe care le deții.

În câte persoane se joacă Domino?

Jocul de Domino poate fi jucat de la 2, până la 10 persoane, în funcție de varianta pe care o alegi.

Ce reguli Domino joc există?

Conform regulament Domino, jucătorii trebuie să introducă pe masă piese în prelungirea celor deja etalate, respectând însemnele de pe jumătățile acestora. De altfel, dacă nu poate așeza o piesă respectând principiul amintit, un jucător va trebui să ridice din teanc o altă piesă. Dacă nu poate muta, va ceda rândul adversarului.

În ce țară a apărut joc Domino?

Prima atestare a jocului de Domino a fost descoperită în China.